Gastronomie

Gulaş cu fasole şi ciolan la ceaun

Multora, în special bărbaţilor, le place gătitul în aer liber. Lor le recomand reţeta mea preferată, calculată pentru 15-20 persoane. Soţia îmi reproşează că nu pot găti în cantităţi mai mici. La ingrediente nu am specificat cantităţile de bere şi vin consumate pe timpul gătitului şi după mâncare.

Ingrediente:

  • 4 buc. ciolan spate porc (2 cruzi, 2 afumaţi) cca. 4 kg,
  • 200 gr. slănină afumată tăiată cubuleţe,
  • 750 gr. ceapă,
  • 3 buc. ardei graşi (mari),
  • 2 buc. roşii mijlocii,
  • 25 gr. boia de ardei dulce,
  • 1 kg de fasoale uscată (boabe mari),
  • 1 buc. ţelină mică,
  • 3 buc. morcovi de mărime mijlocie,
  • 2 buc. pătrunjel,
  • 3 buc. foi de dafin,
  • ciupituri (găluşte de dimensiuni mici uscate, pregătite cu 3-4 ore înainte, din 200 gr.      făină, 2 ouă, sare),
  • sare (Delikat, Maggi),
  • 1 linguriţă de maghiran uscat,
  • 1 linguriţă de busuioc uscat,
  • pătrunjel verde sau ceapă de tuns.

Mod de preparare:

Cu o seară înainte fasolea se înmoaie în apă. Ciolanul se spală bine, se dezosează, se separă şoricul de grăsime şi de carne, acestea se taie în bucăţi de 2X2 cm.

În ceaun prima dată se introduce slănina afumată. După ce a dat drumul la untură se introduc bucăţile de şoric şi grăsimile. După ce acestea s-au prăjit şi grăsimile s-au topit (e important pentru că în caz contrar gulaşul în final ar fi prea unsuros), adaug ceapa tăiată  cubuleţe şi o prăjesc până prinde culoare. Adaug ardeiul boia şi concomitent 0,2 l de apă, după care  carnea şi oasele. La foc mic prăjesc carnea până prinde cheag, adăugând la nevoie câte puţină apă în aşa fel, încât carnea să se prăjească, nu să fiarbă. Adaug 3-4 litri de apă, fasolea înmuiată, condimentele şi la foc mic amestecând din când în când, să nu se prindă de fundul ceaunului, o fierb 50%, după care adaug zarzavaturile (morcov, pătrunjel, ţelină) tăiate cubuleţe.

Când fasolea este fiartă definitivez condimentarea după gust şi adaug ciupiturile. După 5-10 minute se poate servi, presărând cu pătrunjel verde sau ceapă de tuns tăiat mărunt.

Poftă bună!

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...