Politică

Modificarea conștiinței

”Conștiința este determinată de viață” și nu invers, au scris Marx și Engels în cartea ”Ideologia germană”. Dar despre modificarea conștiinței nu au disertat.

Nu mă refer la consumul substanțelor psihoactive și euforizante, de o vârstă cu dezvoltarea umană, ci la modificarea politică a conștiinței (manipulare) din ce în ce mai intensă începând cu secolul al XX-lea.

La această concluzie am ajuns recent, petrecând câteva zile într-o pensiune cochetă din Villány, localitate cu vinuri roșii renumite.

Puterea lui Viktor Orbán

Cum se explică faptul, că popularitatea FIDESZ (Viktor Orbán) nu scade în pofida hiperinflației și a prețurilor mari ai purtătorilor de energie?

Discutând cu producătorii de struguri și de vin, pentru mine au devenit evidente stâlpii autocrației iliberale a lui Viktor Orbán: -cei care trăiesc mai bine, cei care trăiesc în frică și cei care trăiesc fără informații reale.

Cei care trăiesc mai bine

În 2010 Viktor Orbán câștigând din nou alegerile, s-a folosit de faptul că după criza financiară din 2008-2009, economia Ungariei și a altor cinci țări din UE, cu ajutor internațional a fost consolidată.

Două treimi din resursele primite de la Uniunea Europeană după criza financiară a ajuns la microîntreprinderi, la firme mici și mijlocii.

Conform unui studiu Századvég aceste finanțări în perioada 2007-2013 au fost de 252,3 miliarde de forinți, între 2014-2020 de 730 miliarde de forinți.

Astfel banii europeni au constituit majoritatea resurselor politicii de finanțare în Ungaria. Acești ”bani gratis”, folosiți discreționar  de guvern, au ajuns la cei care au dovedit loialitate față de guvernanți.

Partenerii mei de discuții trăiesc și acum cu convingerea că banii provin de la Orbán, nu de la Uniunea Europeană. Fiind vorba de prefinanțare și de un control ulterior formal, aparent au dreptate.

Acei beneficiari care cu banii respectivi s-au realizat, sunt recunoscători guvernului și declară deschis, că le este indiferent dacă alții o duc greu, dacă marea corupție înflorește și bunurile proprietate publică ajung la privați.

Familiile acestora își pot plăti tratamentele în clinicile private, instruirea copiilor în universități de elită din străinătate, restul nu contează.

Cei care trăiesc în frică

Utilizarea fricii și a panicii, exploatarea emoțională sunt mijloace de propagandă răspândite. Esența propagandei guvernamentale bine concepută, este permanentizarea stării de pericol.

Împotriva valului de refugiați, a pandemiei, a războiului nuclear, a hiperinflației numai guvernul lui Viktor Orbán poate apăra țara, repetă cu obstinație mass-media finanțată de guvern.

Frica e sentiment puternic, toți ar dori să trăiască în siguranță, să nu participe la război. Dacă cei mai proeminenți reprezentanți FIDESZ stigmatizează  permanent opoziția, că e de partea războiului și nu a păcii, aceasta se imprimă în mentalul colectiv.

Pasivitatea opțiunii ”mai rău să nu fie” suprascrie intenția de schimbare în speranța unei vieți mai bune.

Cei care trăiesc fără informații reale

Instrumentul cel mai eficient al propagandei guvernamentale este combinarea intenționată a neadevărurilor cu informații reale sau jumătăți de adevăr, în scopul inducerii în eroare a maselor largi.

Acest procedeu a fost perfecționat la maxim de Sistemul National de Cooperare inventat de FIDESZ.

Așa se face, că atunci când propria experiență nu coincide cu afirmația guvernului, cetățeanul mai degrabă dă crezare partidului guvernamental pe care l-a votat, ca să nu se contrazică în convingeri.

Numai o scădere abruptă a nivelului de trai, sau un eveniment care să contrarieze întreaga societate, ar putea schimba devotamentul celor cu conștiința modificată.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...