Economie

Autocrație orădeană

În Parlament, în consiliile locale, majoritatea de două treimi practic poate să-și realizeze toate proiectele, nefiind obligată la compromisuri. Conducătorul cu puteri absolute, în lipsa autocontrolului are tendința de a-și impune autoritatea prin presiuni politice nedemocratice.

La Oradea această tendință caracterizează stilul de conducere al fostului primar Ilie Bolojan, precum și al actualului primar Florin Birta. Nu-i suficient ca în numele disciplinei de partid, consilierii liberali, ca buni mameluci, fără să clipească votează toate proiectele inițiate de primar și resping pe linie amendamentele de multe ori juste ale opoziției, mai e necesar ca prefectul susținut de ei să nu vadă șiretlicurile lor.

Așa pot expropria în Episcopia Bihor terenuri, case pentru înființarea unui parc, în numele așa zisei cauze de utilitate publică, deși legea care reglementează acest domeniu, printre obiectivele finale posibile nu prevede parcuri. Celor care protestează în zeflemea se indică:-adresați-vă instanțelor judecătorești. Localnicilor cu venituri modeste, în cele mai multe cazuri ei ajung în această situație, nu le rămâne decât ”ius murmurandi”=dreptul de a bombăni, deoarece nu au resurse pentru a plăti un avocat bun și nici nu au încredere în justiție. Partidele din opoziție ar trebui să le sară în ajutor, asigurând asistență juridică în instanță.

Dacă un caz ajunge totuși în instanță, cosilierii juridici ai primăriei sau firme de avocatură angajate și bine retribuite, prin tertipuri avocățești trag de timp până ce cazul devine caduc sau se prescrie. Așa se evită plata despăgubirilor și recuperarea prejudiciilor în urma unor decizii greșite la reconstrucția dealului Ciuperca/Kalvaria sau la utilizarea neconformă a fondurilor europene.

La categoria non plus ultra se încadrează situația în care expertul contabil judiciar confirmă stabilirea de către primărie a unor tarife mult supradimensionate, peste limita legală, pentru contribuția părinților la creșele municipiului, iar executivul solicită instanței respingerea acțiunii reclamantei ca fiind rămasă fără obiect, deoarece privea anul școlar anterior. În loc să returneze celor peste 200 de familii orădene sumele încasate în plus, cu aroganță au stabilit și pentru anul în curs tarife majorate.

Codul Administrativ în vigoare prevede dreptul oricărui consilier local de a iniția proiecte de hotărâri care se supun aprobării consiliului local. În cazul consilierului local Marius Madar în scris i s-a refuzat acest drept. Faptul că executivul nu răspunde sau întărzie cu răspunsul la întrebările opziției este de notoreitate.

Lista hotărârilor nelegale sau la limita legii este destul de lungă, dar aș adăuga că ius murmurandi, dreptul de a bombăni, este apanajul cetățenilor de rând, de la reprezentanții formațiunilor politice ne-am aștepta la mai mult.


Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...