tocănița pivnicerului
Gastronomie

La ceaun : tocănița pivnicerului

A venit toamna, vremea culesului viilor. În fața cramelor, pivnițelor de vinuri activitate intensă. Se spală și se dezinfectează cu sulf butoaiele de stejar pentru vin. E muncă anevoioasă, bărbaților li se face foame. În fața șirului de pivnițe totdeauna se găsește cineva, care să pregătească la ceaun din mai multe feluri de carne tocănița pivnicerului. Rețeta mea, după care am gătit vineri în ceaunul din fotografia alăturată.

Ingrediente pentru 20 persoane:

  • 2 kg rasol de vită dezosat
  • 2 buc ciolan spate de porc
  • 1 kg ceafă de porc
  • 300 g slănină afumată
  • 3 linguri de untură
  • 6 buc ceapă mai mare
  • 10 căței de usturoi
  • 6 buc ardei gras
  • 4 buc roșii mai mari
  • 3 linguri de boia dulce
  • 3-4 buc foi de dafină
  • 2-3 lingurițe de piper măcinat
  • 1-2 lingurițe de chimen măcinat
  • 3 linguri de sare
  • 1-2 lingurițe de măghiran
  • 2 kg cartofi
  • 3-4 dl de vin roșu sec

Mod de preparare:

Untura și slănina afumată tăiată cubulețe se topesc, se adaugă ceapa tocată potrivit și se călește până devine transparentă. Se adaugă carnea de vită tăiată în cuburi de 2×2 cm, deoarece necesită un timp de gătit mai îndelungat, se prăjește până ce carnea se albește, se adaugă ardei grași tăiați cuburi mici, usturoiul strivit, boia de ardei dulce, sare, piper, măghiran, foi de dafin. După cca o oră se adaugă ciolanul de porc tăiat în cuburi de 2×2 cm și roșiile tăiate cubulețe. După încă o jumătate de oră se adaugă ceafa de porc tăiată în cuburi de 2×2 cm. Pe timpul fierberii carnea lasă zeamă suficientă, dar la nevoie se completează gradual la început cu apă, în final cu vin roșu. După ce cele trei feluri de carne devin moi, se adaugă cartofii tăiați lung în felii și se condimentează suplimentar după gust. Când au fiert cartofii, se lasă un sfert sau jumătate de ceas sub capac, după care se servește cu pâine de casă moale și pufoasă și castraveți murați.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...