Gastronomie

S-cozonac cu scorţişoară

Cozonacul meu preferat din copilărie. În familia mea nu lipsește nici o dată de pe masa de Crăciun sau de Paște. Nepoții mei îl mănâncă cu poftă mai ales când încă e călduț.

Ingrediente:

  • 1 kg făină albă
  • o linguriţă de sare
  • 50 g drojdie
  • 2 gălbenuşuri de ou
  • 500 g zahăr
  • 150 g margarină
  • cca. 0,5 l lapte
  • 20 g scorţişoare măcinate
  • 2 albuşuri de ou

Mod de preparare

Drojdia se amestecă cu 100 ml lapte călduţ, o linguriţă de zahăr, o linguriţă de făină şi se lasă la dospit (maia).

La făină se adaugă 2 gălbenuşuri, 150 g zahăr dizolvat în cca. 400 ml lapte, 50 g margarină topită şi maiaua, se frământă până ce se desprinde de pe mână. Aluatul să fie elastic. Se lasă la dospit 45 de minute. Se întinde cât mai subţire, se unge cu 100 g margarină topită şi se presare cu 350 g zahăr amestecat cu scorţişoară. Se rulează şi se aşează sub formă de „S” în tava unsă cu margarină. Se mai lasă să dospească 20 minute, se unge cu albuşul de ouă bătut şi se pune la cuptorul încins la 170-180⁰C timp de 45-50 minute.

Poftă mare!

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...