Gastronomie

Zacuscă de fasole și vinete

E zacusca preferată de nepoții mei, una din cele trei variante pe care le gătim anual. Familia e numeroasă, nu-i treabă ușoară coacerea și curățarea celor 50 kg de vinete (sarcina soției), după care urmez eu. Această rețetă experimentată de mine o folosim de zece ani spre mulțumirea tuturor.

Ingrediente pentru 14 borcane de 720 ml:

  • 2 kg fasole boabe proaspătă sau congelată
  • 4,5 kg gogoșari
  • 1,5 kg vinete
  • 1,5 kg ceapă curățată
  • 720 gr pastă de roșii concentrată 28-30%
  • 20 gr piper negru măcinat
  • 7 linguri de sare + după gust
  • 7 linguri de zahăr
  • 1 l ulei de floarea soarelui
  • 12 foi de dafin
  • puțin acid salicilic

Mod de preparare:

  • se coc vinetele pe grătar sau tablă (foto1),se curăță de pielițe, se lasă la scurs, se zdrobesc cu un cuțit din lemn, se amestecă și se omogenizează cu 0,3 l de ulei
  • se feliază ceapa curățată, gogoșarii spălați, curățați, tăiați fâșii împreună cu foile de dafin și 0,7 l ulei se pun pe foc într-o oală cu capac și se amestecă din când în când (foto2)
  • fasolea se fierbe în apă, se strecoară și se împarte în două
  • gogoșarii, ceapa și jumătate din fasole, după ce se elimină foile de dafin, se trec prin mașina de tocat carne, se adaugă pasta de roșii, sare, piper, zahăr, se pun pe foc amestecând tot timpul
  • la jumătatea timpului (după 30-40 minute) se adaugă fasolea rămasă întreagă, se condimentează după gust și se lasă la foc mic amestecând continuu până ajunge la consistența dorită
  • zacusca fierbinte se pune în borcanele spălate și încălzite în cuptor, se presară deasupra puțin acid salicilic, se înfiletează capacele metalice și se pun în culcuș de pături, unde se țin două zile, pentru a se răci încet.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...