Politică

Campanii electorale tăioase, pe alocuri dure

Campaniile pentru alegerile europarlamentare și cele locale, se desfășoară într-un climat din ce în ce mai tensionat, fiind eminamente campanii negative.

În locul programelor și a confruntărilor de idei, e la modă mobilizarea emoțională a alegătorilor. Au loc acțiuni de calomniere, discreditare, inclusiv denunțuri penale.

La etichetarea propagandistică ”stânga este pro-război”, făcută de Viktor Orbán, noul lider al partidului Tisza, Péter Magyar, promite că îi va face denunț penal, deoarece ”din motive mârșave, președintele FIDESZ, prin calomnierea în public a produs prejudicii însemnate”.

Conform declarației lui Klára Dobrev, care deschide lista Coaliției Democrate (DK) pentru alegerile europarlamentare, Tamás Sulyok, președintele Ungariei, este un infractor de drept comun deoarece în primii ani de după 2000, în calitate de avocat, a ajutat mafia din Csongrád să transfere dreptul de folosință și ulterior de proprietate a unor terenuri agricole în favoarea unor austrieci.

Relatările despre bătăile din parlamentele din Kosovo, Georgia, Ucraina, Serbia, Macedonia, Turcia, Muntenegru, la vremea respectivă au făcut deliciul presei internaționale.

Semn de originalitate, că în Parlamentul României altercația dintre doi foști miniștrii liberali s-a transformat într-o bătaie în care fostul ministru de finanțe a încercat să muște nasul colegului.

Informațiile cu privire la starea economiei, mai ales dacă nu sunt convenabile guvernelor și nu sunt evidențiate de opoziție, rămân în umbra știrilor electorale.

Un exemplu concret. Cu cinci luni în urmă, sub deviza deschiderii relațiilor spre Est, Viktor Orbán l-a primit cu mult fast și servilism pe Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei.

La două luni după vizită, la Ankara, Péter Szijjártó, ministru al afacerilor externe și comerțului, a anunțat că volumul schimburilor comerciale bilaterale cu Turcia a fost anul trecut de 4,3 miliarde de dolari, iar viitoarea țintă e de 6 miliarde de dolari.

La 20 mai, în cadrul declarației de presă comune ale premierului României, Marcel Ciolacu și președintelui Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan, s-a amintit că volumul schimburilor economice bilaterale anul trecut a depășit 10 miliarde de dolari, iar ținta următoare e de 15 miliarde de dolari.

Având în vedere că au loc diverse comparații cu privire la starea economiilor din România și Ungaria, merită să comparăm volumul schimburilor economice bilaterale cu Turcia, în funcție de raportul PIB-urilor.

Atâta timp, cât produsul intern brut al României cu doar 65% e mai mare decât al Ungariei, volumul schimburilor economice bilaterale cu Turcia e mai mare cu 132,6%.

România s deschis relațiile externe spre Sud-Est mul mai devreme.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...