Gastronomie

Reţete de Paşte

În ultimii 50 de ani de Paşte în familia noastră meniul este neschimbat:

  • sâmbăta: la prânz tocană din măruntaie de miel cu ouă
  • duminica: dimineaţa şuncă afumată, unt, ouă tari, cozonac, la prânz ciorbă din cap de miel cu tarhon, şniţel din pulpa de miel cu cartofi piure şi salată verde
  • luni: la prânz miel umplut cu salată de cartofi

Sper ca reţetele tradiţionale de mai jos să fie pe placul tuturor.

Ciorbă din cap de miel cu tarhon

Ingrediente:

  • un cap de miel, coadă, gât, oase cu carne
  • 300 g morcovi
  • 100 g pătrunjel
  • 1 buc ţelină mică
  • 1 legătură de tarhon verde
  • 1 lingură de tarhon conservat în oţet
  • 1 gălbenuş de ouă
  • 200 gr. smântână
  • sare, piper, oţet

Mod de preparare:

Se spală bine capul de miel, coada, gâtul, oasele cu carne, (se ţine în apă rece o oră) şi se pune la fiert cu o linguriţă de sare. Înainte de a începe să fiarbă se ia spuma. Când este fiert pe jumătate se adaugă zarzavaturile curăţate şi tăiate. Când s-a fiert, se scoate carnea de pe oase (oasele se elimină), creierul şi limba (care se curăţă de pieliţă) se pun înapoi în ciorbă şi se adaugă tarhonul tăiat mărunt. Se adaugă sare, piper măcinat şi oţet după gust. Înainte de servire se amestecă smântâna frecată cu gălbenuşul de ou și se adaugă la ciorbă.

Tocăniţă din măruntaie de miel cu ouă

Ingrediente:

  • 1 kg carne de miel cu măruntaiele (inimă, ficat rinichi, plămâni)
  • 200 g ceapă
  • 6 ouă
  • o legătură de frunză de pătrunjel
  • ulei, piper, sare, ardei boia, după gust

Mod de preparare:

Rinichii se curăță de pieliță, se opăresc cu apă cu oțet, se spală bine. Plămânii se  fierb 20 de minute în apa sărată, cu boabe de piper și doi foi de dafin. Se scot din apă și se răcesc. Ceapa se taie mărunt, se căleşte sub capac. Se adaugă carnea și măruntaiele tăiate cuburi, sare, piper, boia de ardei, după gust. Se obţine o tocăniţă scăzută. Când carnea s-a fiert, se adaugă cele 6 ouă bătute şi frunza de pătrunjel tăiată mărunt. Se amestecă continuu până se întăresc ouăle. Se serveşte cu cartofi piure şi salată verde.

Poftă bună!

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...