Economie

Numai asta ne lipsește? Memento

Janet L. Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat după colapsul Silicon Valley Bank de vinerea trecută, încercând să calmeze spiritele, că banii deponenților sunt garantați.

Îmi vine în minte un roman ecranizat al lui P. Howard, în care: ”atunci când o persoană oficială țipă ca toată lumea să-și păstreze calmul, că nu-i niciun pericol, instantaneu erupe panica”.

Precedent din 2008

Cu cincisprezece ani în urmă, la 15 septembrie 2008 a fost declarat falimentul băncii de investiții Lehman Brothers, zguduind aproape întregul sistem financiar american, împreună cu cel global.

În octombrie al aceluiași an, președintele Traian Băsescu, la unison cu premierul Călin-Popescu Tăriceanu, a declarat sigur de sine: ”România are toate condițiile să nu fie consistent afectată de criză”.

Se cunoaște ce a urmat. În întreaga lume milioane de oameni și-au pierdut slujba și casa, prețurile imobilelor au scăzut dramatic, la fel și nivelul de trai.

Analiștii au demonstrat că în spatele falimentului celei de a patra cea mai mare bancă americană, Lehman Brothers, una din cele mai mari firme de brokeraj din lume, stau defecțiunile sistemului financiar american, respectiv slăbirea timp de mai multe decenii a sistemului de reglementare și supraveghere.

Falimentul SVB e prima piatră de domino care cade?

Dovada propagării crizei bancare este că autoritățile americane au decis duminică să închidă a 29-a cea mai mare bancă din SUA, Signature Bank din New York.

La această bancă specializată pe active digitale și operațiuni în criptomonede,

În ultimele zile au fost importante ridicări de sume, existând pericolul rămânerii fără numerar.

Ca și cum n-ar fi de ajuns pandemia Covid, creșterea exorbitantă a prețului energiei, prelungirea războiului ruso-ucrainean, acum din senin acest faliment.

Reprezentanții BNR susțin, că nivelul de contagiune pentru România este minim, modelul de supraveghere permite intervenția la primul semn îngrijorător, iar băncile au suficiente lichidități.

Péter Oszkó, fost ministru ungar al finanțelor în perioada 2009-2010, pe timpul crizei financiare mondiale, într-un interviu televizat a expus opinii similare.

Președintele Eurogrupului (o reuniune a miniștrilor de finanțe din zona euro), Paschal Donohoe, a declarat la televiziunea Bloomberg, că expunerea Zonei Euro la urmările falimentului SVB este foarte limitată, dar problemele ivite trebuie analizate.

Sper că va fi așa și în România, într-un sector similar celui bancar. La societățile de asigurare lipsurile în sistemul de reglementare-supraveghere au produs consecințe grave, nesoluționate complet nici până-n prezent.

Stă dovadă falimentul Societății de Asigurare City Insurance SA, în urma căruia 1600 de creditori revendică peste 1,8 miliarde de euro.

Constituie un semnal de alarmă știrea vehiculată în aceste zile, conform căreia liderul pe piața asigurărilor auto din România, Euroins Insurance Grup ar fi în incapacitate de plată. Controlul ASF e în desfășurare, dar se știe, fără foc nu iese fum.

Dă de gândit faptul, că deși există inițiativa din partea unor deputați, președintele Autorității de Supraveghere Financiară nici după o lună nu a fost invitat să răspundă în fața Parlamentului.

Având în vedere toate acestea, Guvernul României ar trebui să reflecteze asupra înțelepciunii populare: ”paza bună trece primejdia rea”.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...