Economie

Final devansat

S-a adeverit. Ulterior pandemiei de covid-19, viața, relațiile sociale comunitare s-au schimbat. Degeaba cântăm “acum să fie cum demult a mai fost”, nu se realizează.

După  războiul ruso-ucrainean (care se va termina într-un fel sau altul), economia Europei își va modifica direcția și viteza, în unele domenii va încetini, în altele va prinde viteză.

La prima vedere implementarea prevederilor Pactului verde european (Green Deal), adoptat în iulie 2021, conform cărora până-n 2030 40% din necesarul energetic al Uniunii Europene să fie asigurat de resurse regenerabile va suferi întârzieri.

Primordial a devenit asigurarea independenței de gazul rusesc, cum e prevăzut în proiectul REPowerEU prezentat în martie de Comisia Europeană.

Proiect frumos, ambițios, hârtia suportă multe. Dar situațiile diferă de la o țară la alta și provizoriu se adoptă soluții diferite.

Unii repun în funcțiune termocentralele pe cărbune, care mai posedă autorizație de mediu, alții continuă construcția începută de centrale nucleare.

În paralel continuă investițiile pentru stocarea gazelor naturale lichefiate (GNL) din SUA, Quatar, Norvegia și crearea unor rute de aprovizionare echilibrate.

În preajma alegerilor (vezi Franța, Ungaria), se vorbește prea puțin de faptul că pentru obținerea energiei regenerabile, care este mai scumpă decât cea obținută din arderea gazelor sau combustibili, sunt necesare investiții uriașe.

Creșterea inevitabilă a prețului energiei, restructurează economiile naționale, diferit de la o țară la alta, dar trebuie să fim pregătiți. Partidele și guvernele se confruntă cu provocările impuselor schimbări de opinii.

Dacă e musai, cu plăcere. Investițiile noi amintite contribuie la realizarea mai rapidă a Pactului verde european.

Compensarea facturilor la energie ale populației (în România) și plafonarea guvernamentală a prețurilor încă mai poate funcționa în 2022, dar la anul trebuie urmate alte căi.

Foarte bine a sesizat fostul ministru de finanțe, Lajos Bokros, profesor universitar: ”Un singur lucru e comun în privința energiei și a alimentelor, ambele se epuizează după consum. Prețurile lor sunt determinate în mare măsură de costurile reproducției. Uniunea Europeană, pe lângă politica agricolă comună, va trebui să adopte o poziție comună de politică energetică.”

Politicienii în anumite situații apelează la așa zisele ”soluții pompieristice”, făcând abstracție de faptul, că pompierii profesioniști se instruiesc din timp pentru intervenții rapide.

În cazul guvernelor, de multe ori, nu se poate spune acest lucru.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...