Politică

În coaliția guvernamentală nu există remiză

Politica și șahul se bazează pe principiul cu mai multă minte câștigi, dar sunt și deosebiri esențiale. În coaliția guvernamentală nu există remiză, mai devreme sau mai târziu trebuie acționat.

Șah etern.

Dacă un jucător, chiar dacă stă mai bine decât adversarul său, primește șah în continuu fără a se putea opune, dar și fără a i se putea damat, se numește șah perpetuu sau șah etern. Este una din variantele remizei.

Situație similară este în coaliția guvernamentală. Inițiativele PSD în domeniul social continuu primesc ”șah liberal” sub lozinca: nu sunt resurse bugetare.

Așa merge de luni întregi cînd e vorba de majorarea salariului minim, a pensiilor sau compensarea facturilor la purtătorii de energie.

În șah nu poți trage de timp, ticăie ceasul, expiră timpul de gândire.

Toamna bate la ușă și în politica bucureșteană. Cea mai recentă vorbă de duh spune, că oamenilor mai multe le este frică de sfărșitul lunii, decât de sfărșitul lumii.

Consfătuirile partidelor politice

E cutumă ca la începerea ciclului parlamentar de toamnă conducerile partidelor sau grupurile parlamentare reunite să analizeze prioritățile guvernamentale sau parlamentare ale perioadei următoare. Așa s-a întâmplat și în această săptămână.

PSD s-a grăbit să culeagă laurii binefacerii sociale. Ministrul munii a anunțat intenția și procentul majorării salariului minim și a pensiilor.

Liberalii s-au ofuscat, reclamând lipsa consultărilor. Primul ministru liberal Ciucă, pe modelul șahului etern, a amânat decizia până la adoptarea bugetului de stat pe 2023, dacă vor exista resurse.

Repede a dat șah PSD-ului. Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență cu privire la compensarea facturilor la gaze și energie electrică. Ședința de guvern a început cu 3 ore întârziere, deoarece ordonanța de urgență nu avea toate avizele necesare (Nu s-a cerut nici avizul Consiliului Economic și Social, pe motiv că nu e o politică nouă, se modifică doar o OUG în vigoare).

Partida va continua în Parlament, unde PSD poate să supraliciteze la aprobarea prin lege a ordonanței. La amendamente populiste nimeni nu se opune.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...