În România singura certitudine în 2022: – incertitudinea.
Să începem cu politica externă, deoarece evenimentele din Uniunea Europeană sunt definitorii pentru noi. În Germania s-a format noua coaliție guvernamentală. Intențiile ei principale, în linii mari sunt cunoscute, chiar dacă câțiva parteneri nu se bucură.
Rezultatul alegerilor prezidențiale din Franța va avea o influență decisivă în relația franco-germană, ceea ce este definitorie pentru Uniunea Europeană. Față de guvernul german de stânga echilibrul va fi asigurat de un guvern francez mai de dreapta.
Și alegerile din Italia sunt importante, dar nu decisive.
Ulterior alegerilor parlamentare din Ungaria, indiferent de rezultat, se vor normaliza relațiile între Uniunea Europeană și Grupul de la Vișegrad V4, care e din ce în ce mai dezbinat.
În ultimul timp mulți ne avertizează cu escaladarea situației din Ucraina, cu deteriorarea gravă a relației americano-ruse, neexcluzând posibilitatea unui război. Consider că situația se va rezolva pe calea dialogului, a concesiilor și gesurilor reciproce, cum s-a finalizat în 1962 criza rachetelor din Cuba.
Atunci Kennedy si Hrusciov și-au retras reciproc rachetele din Turcia și Cuba, evitând invazia Cubei propusă de mai marii armatei americane, prevenind astfel izbucnirea celui de al treilea război mondial.
Acum pericolul ar fi fost mai mare, dacă Donald Trump ar fi rămas președinte. Joe Biden e conștient, că din cauza vârstei nu mai poate spera la un nou mandat și în caz de eșec nu-i mai rămâne timp pentru a-și repara greșeala.
Putin vrea să conserve anexarea Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă și să continue dezvoltarea economiei pentru a nu rămâne în urmă în cursa pentru înarmare și supremație militară în spațiul cosmic.
Se poate presupune, că pentru rezolvarea situației din Ucraina, în tratativele americano-ruse se va introduce soluționarea conflictului înghețat Transnistrian pe modelul din Cuba.
În ceea ce privește previziunile economice, pornirea de la o creștere de 5-5,2 % în zona euro în 2021 este de fapt revenire la nivelul de la finalul lui 2019. Anul acesta se preconizează o creștere de 4,3%, iar la anul de 2,5% cu toate că relaxarea interdicțiilor introduse pe timpul pandemiei impulsionează consumul și investițiile.
Inflația se va reduce încet și în mică măsură în a doua jumătate a anului. Compensarea creșterii prețului carburanților, gazelor și energiei electrice ajută doar la supraviețuirea unui segment foarte redus al populației, dar în cazul firmelor mici și mijlocii precum și în cazul industriei energofage, nu există încă nici un colac de salvare.
Poziția ambiguă a partidelor din arcul guvernamental privind introducerea obligativității vaccinării împotriva Covid-19 și aplicarea haotică a măsurilor restrictive a contribuit la creșterea neîncrederii populației și implicit la zădărnicirea gestionării eficiente a pandemiei.
După trecerea sărbătorilor și primirea în Ianuarie a facturilor la întreținerea locuințelor vor crește tensiunile sociale existente deja, ceea ce temporar va contribui la întărirea poziției AUR în sondaje. Stă sub semnul întrebării modalitatea gestionării de către guvern a manifestațiilor stradale.
Dacă previziunile directorului general al Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), Ghebreyesus, că pandemia poate fi învinsă în 2022 se adeveresc, performanța guvernului va fi definitorie pentru partidele coaliției.
E de așteptat ca social-democrații (PSD) să crească câteva procente, chiar dacă funcționează principiul erodării la guvernare, dar ei sunt inițiatorii și luptătorii pentru îmbunătățirea protecției sociale.
Luptele interne de la liberali (PNL) se vor finaliza cel târziu în primăvara lui 2023 printr-un congres în care va fi schimbat Florin Cîțu. Până atunci cu sprijinul neprecupețit al lui Iohannis se vor cristaliza polurile de putere din partid.
În opoziție USR, că doar la aceasta se pricepe cel mai bine, se va întări, mai ales în urma intervențiilor antiguvernamentale din parlament, și dacă se va înbunătății performanța primarilor USR din municipii.
Pentru UDMR anul 2022 oferă prilejul de consolidare și recuperarea votanților pierduți. Există două obstacole. Concomitent cu o participare eficientă și vizibilă la guvernare trebuiesc revitalizate organizațiile locale, intrate în apatie, atât din cauza pandemiei, cât și din multe alte motive. Celălalt pericol reprezintă aplicarea principiului totul sau nimic. La o atașare excesivă, demonstrativă de FIDESZ în campania electorală, în cazul în care opoziția unită câștigă, vor exista repercursiuni morale greu de explicat și digerat de către votanți.
Lakatos P.