Politică

Merge și așa

În era și țara lui Ceaușescu, copil fiind, ulterior adult, de multe ori am constatat, că dacă o jucărie, o bicicletă, un mecanism, un autoturism s-a defectat, în lipsa banilor sau a pieselor de schimb originale, s-a cârpit cu ceva.

Nu provizoriu, ci definitiv, acceptând preceptul: merge și așa.

Tragedii s-au întâmplat și atunci, dar despre accidentele colective de muncă mortale presa centrală de partid (alta nu era) a tăcut mâlc, sau cel mult a publicat o știre scurtă, fără prezentarea cauzelor reale.

Tragediile din România din 2023 demonstrează că preceptul merge și așa dăinuie și astăzi, numai cauzele lor s-au modifica nițel.

Evenimentele tragice în ordine cronologică:

  • 17 ianuarie, accident la Cariera Jilț, 3 morți, 10 răniți;
  • 26 august, explozie la stația GPL Crevedia, 6 morți, 50 răniți;
  • 21 septembrie, explozie pe șantierul autostrăzii A7, 4 morți, 5 răniți;
  • 18 decembrie, prăbușirea peretelui internatului Liceului Tamási Áron, 1 mort, 3 răniți;
  • 26 decembrie, incendiu la Ferma Dacilor, 8 morți.

În toate cazurile o serie de încălcări, nerespectări ale normelor și prevederilor legale sunt printre cauze și circumstanțe agravante.

La acestea se adaugă indolența, superficialitatea autorităților. Mai mult, la ultima tragedie se poate vorbi de cointeresare materială (vezi subvenționarea petrecerilor pompierilor, polițiștilor, angajaților primăriei, care aveau sarcini de control).

În România nu s-a legiferat practica din Ungaria, conform căreia dacă o investiție e declarată de Guvern de importanță națională, se pot eluda o serie de prevederi normative la obținerea autorizațiilor în construcții și de protecția mediului.

Spre deosebire de vecini, în România nu s-a înrădăcinat corupția instituțională, încă e la modă vechiul stil balcanic de mituire a reprezentanților autorităților pentru scurtarea procedurilor de avizare.

Deși procuratura românească, spre deosebire de cea ungurească condusă de Péter Polt, se autosesizează și începe cercetarea, dar dacă în cauză sunt persoane cu legături politice influente sau cu avocați foarte buni, ancheta se prelungește pe mai mulți ani, iar finalul este deplorabil.

Totdeauna se găsește un acar Păun, iar peștii mari scapă.

După o tragedie guvernul, parlamentarii instantaneu promit înăsprirea prevederilor normative și juridice, cu care complică și mai mult procedurile deja stufoase, în loc să țintească transparența, controlabilitatea și schimbarea mentalităților. După aia totul rămâne ca înainte.

Nu lipsa resurselor ci goana după un profit cât mai mare este cauza celor mai multe nerespectări ale normelor în vigoare.

Cauzele prăbușirii peretelui internatului Liceului Tamási Áron diferă de cele înșirate până acum. Acolo necunoașterea prevederilor normative și a legilor de către proprietar, beneficiar și executant, ceea ce nu constituie circumstanță atenuantă și nu-i absolvă de răspundere, combinată cu preceptul merge și așa a condus la producerea tragediei.

Bănuiesc că și acolo doar patronul firmei executante va suporta consecințele pecuniare și penale.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...