Politică

Tőkés, cu ochelari de cal

Conform dicționarului, în sens figurat, cel cu ochelari de cal ”refuză perceperea realității în întreaga ei complexitate”, având gândire unilaterală, subiectivă. Astfel de om este și Tőkés, a cărui singura preocupare e șicanarea, lovirea UDMR-ului. Conform zicalei, caută nod în papură.

Singura schimbare în statusul său, după ce nici UDMR nici FIDESZ nu i-au asigurat încă un mandat de europarlamentar, este neluarea în seamă a elucubrațiilor despre UDMR. Aceste luări de poziții ale sale sunt ca numărul 1 în aritmetică, nici nu împarte, nici nu înmulțește. El încearcă orice să ajungă în centrul atenției, cu riscul contrazicerii logicii și a evidenței.

Așa s-a întâmplat și la recenta conferință de presă clujeană. Conform relatării MTI, pe Tőkés îl doare faptul, că UDMR legitimează ”monstruoasa coaliție” PSD-PNL și astfel ”și-a pierdut capacitatea de a reprezenta interesele maghiarilor”. Probabil lui Tőkés i-ar fi convenit ca UDMR să fi rămas în opziție, împreună cu AUR și USR, că atunci ar fi avut ce critica.

Ar fi fost inutilă acordarea atenției părerii sale deplasate, dacă a doua zi nu s-ar fi întâmplat ceva interesant. Conform știrii MTI premierul ungar Viktor Orbán l-a felicitat într-o scrisoare pe Nicolae Ciucă pentru învestirea sa în funcţia de prim-ministru al României.

Şeful guvernului de la Budapesta a scris că a fost încântat să afle că UDMR va face parte din noul Guvern al României în calitate de partener de coaliţie, unde aceasta va aduce plus valoare prin experienţa şi profesionalismul său, scrie Hirado.

În aceste împrejurări Tőkés are la dispoziție două variante. Ori își menține punctul de vedere inițial și îl contrazice pe Orbán Viktor, ceea ce este prea puțin probabil, ori tace adânc și se roagă ca inepția debitată să fie observată de cât mai puțin.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...