Politică

Jonglerii cu indicatori macroeconomici

La 11 octombrie Eurostat a publicat statisticile revizuite privind produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor. Conform acestui indicator macroeconomic, România a depășit Ungaria.

Mass-media guvernamentală, în spiritul sloganului ”Ungaria performează mai bine”, nu putea să treacă cu vederea acest avans de 0,1 puncte procentuale.

Nu contează că e vorba doar de locul 20 în clasamentul țărilor UE, nici că pe baza ritmului de recuperare a decalajelor nu este exclus ca în timp letonii și croații să depășească și ei economia maghiară, e important România să n-o întreacă.

După o lună și jumătate de căutări febrile și calcule sofisticate, Institutul Nézőpont apropiat de FIDESZ, a informat agenția de știri MTI că avansul prezentat de Eurostat se datorează ajustării cu paritatea puterii de cumpărare. Pentru convingerea cititorilor au fost înșirați mai mulți indicatori care să demonstreze că în România situația e mai rea, poate astfel ungurii se vor simți mai confortabil.

În această încercare exasperată nu și-au dat seama că prezentarea comparației gradului de îndatorare externă procent din PIB a Ungariei de 73,9%, cu 56,57% mai mare decât a României (47,2), este defavorabil scopului inițial.

Numai aia lipsește, ca partea română să reamintească creșterea PIB-ului României în acest an cu 1,5%, față de contractarea de -0,5% a Ungariei, sau inflația anuală de 8% față de 18%. Cui prodest?

Muntele a născut un șoarece ridicol. (”Parturient montes, nascetur ridiculus mus” -Quintus Horatius Flaccus).

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...