Politică

Black Friday la Cotroceni

Conform studiului Deloitte, reducerile de preț motivează 74% dintre consumatori. În comerț, o metodă de păcălire a cumpărătorilor frecvent întâlnită este atunci, când discountul afișat se aplică nu la prețul inițial din perioada anterioară, ci la prețul fictiv, majorat la începutul acțiunii.

Tot așa funcționează și în politică, unde inducerea în eroare este una din metodele de convingere, ce e drept, condamnabilă. Însă alegătorul în acest caz nu se poate adresa oficiului pentru protecția consumatorului. Numai o dată la patru-cinci ani poate sancționa cu votul, dacă își mai aduce aminte, că a fost păcălit.

La Cotroceni Black Friday funcționează după un scenariu similar. În cele aproximativ optzeci de zile de la demisia miniștrilor USR, a crescut prețul crizei plătit de alegători, nu se mai poate face nimic. Stăpânul de la Cotroceni, în ultimă instanță, face ceea ce putea să facă de la început. Întregul ”guvern al meu”, în varianta Black Friday, se rezumă la premier, ministru de externe și de apărare. Ce e drept, premierul său doar pentru 18 luni, excluzând astfel, pe moment, eventuala referire la capitularea totală a lui Iohannis.

 Momentan nimeni nu-și pune întrebarea, cum se va desfășura alternarea premierilor? Din punct de vedere constituțional procedura este nebuloasă. Vor fi multe dezbateri pe această temă.

La fel ca în sport, și în politică ocaziile ratate se răzbună. Însă în acest caz nota de plată este achitată de alegători, Iohannis neavând dreptul la al treilea mandat.

Noua coaliție guvernamentală promite multe și frumoase. Ce e drept, încă nu se conturează resursele, dar intenția e lăudabilă. Proba budincii o faci mâncând-o. Acest proverb din secolul al 14-lea înseamnă, că valoarea, calitatea sau eficacitatea pot fi stabilite doar prin încercare. După adoptarea de către Parlament a Legii bugetului de stat pe anul 2022, se va vedea mai clar situația.

Până atunci rămâne speranța, oricum ea moare ultima.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...