Politică

Politica partidelor în Transilvania

De regulă politica la nivel național își pune amprenta pe cea locală. În Transilvania situația e mai complicată în perioada premergătoare alegerilor, mai ales în campania electorală.

În 2024 în România vor avea loc alegeri pentru Parlamentul European, alegeri prezidențiale, parlamentare și locale. Partidele politice fac sondaje interne, analizează și întocmesc diferite scenarii posibile.

Situația partidelor pe plan național

Partidul Social Democrat conform sondajului INSCOP din decembrie este pe primul loc cu 31,5 % dar mai e mult din această iarnă, iar incertitudinile cu privire la rotirea premierilor din luna mai îi fac pe conducătorii partidului să fie precauți.

Poziția președintelui Marcel Ciolacu s-a întărit, după ce potențialii contracandidați (Stănescu, Grindeanu, Firea, Tudose, Dîncu) , în urma unor greșeli au fost taxați de presă, dar un pas greșit și totul se dă peste cap.

Ca să evite această situație, Ciolacu acționează în două direcții. Pe de o parte lasă să se înțeleagă deschiderea pentru continuarea și după 2024 a marii coaliții de guvernare cu Partidul Național Liberal, pe de altă parte încearcă să prezinte toate măsurile sociale de sprijin pentru populație ca inițiative ale partidului său.

Procentul de 20,2 % din decembrie al Partidului Național Liberal nu reflectă în totalitate eșecul Schengen, pe care opinia publică îl pune în mare măsură pe seama președintelui Iohannis (fost liberal) și a ministrului de externe.

Conducerea liberală e divizată și în legătură cu continuarea guvernării cu PSD după alegeri.

Cazurile de plagiat ale lui Ciucă și Bode aduc de servicii conducerii.

Problema celor două partide rezidă și din faptul că la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai va trebui să participe pe liste separate, făcând parte din diferite familii politice europene.

La alegerile locale situația e similară, deoarece după o campanie înverșunată la europarlamentare, la o adică le va fi foarte greu să înghită din nou ”broasca râioasă”.

Norocul partidelor din coaliția guvernamentală că formațiunile din opoziție, AUR cu 18,1 % și USR cu 10,9 % nu s-au întărit. Acest din urmă partid după eliminarea din coaliția guvernamentală suferă eșec după eșec, din cauza prestației manageriale slabe a primarului general al capitalei, a primarului sectorului 1 și a primarilor Brașovului, respectiv Timișoarei.

Situația partidelor în Transilvania

În viitor multe lucruri depind de faptul dacă cele trei alegeri, prezidențiale, parlamentare respectiv locale se organizează concomitent sau separat, localele organizându-se întâi.

Pentru PSD e fără echivoc ce trebuie să facă. La alegerile din 2020 în Transilvania a obținut rezultate așa de slabe, încât e imperios necesar să promoveze la conducerea organizațiilor locale persoane tinere, bine pregătite, cinstite, fără probleme etice, pe care să pună pe loc eligibil la alegerile locale, respectiv parlamentare.

Președintele Marcel Ciolacu a inițiat la timp o campanie în acest sens în Ardeal, ceea ce îi va aduce sprijin substanțial la următorul congres al partidului, la care se va decide și candidatul la prezidențiale.

Întărirea aripii moderate în PSD (în dauna grupării naționaliste Tudose, Cristescu, Vasilescu) îi permite formarea și de alte coaliții electorale locale, așa cum s-a întâmplat la alegerile anterioare din județele Maramureș respectiv Bistrița-Năsăud.

PNL este în situație ingrată. Unii președinți de filiale din Transilvania nu văd cu ochi buni nici guvernarea în comun cu PSD, nici conducerea centrală dominată de Iohannis.

La alegerile anterioare liberalii au câștigat peste așteptări, folosind două tactici.

În județele și municipiile în care UDMR părea puternic, cu excepția județelor Harghita și Covasna, au făcut campanie cu sloganul naționalist al primarului orădean Ilie Bolojan: ”fără maghiari în conducerile județelor și municipiilor”.

În restul județelor a adus succes sloganul de campanie: ”PSD=ciuma roșie”.

În viitor, dacă rezistă actuala coaliție nu se va putea aplica această tactică, deoarece conducătorii consiliilor județene și ai municipiilor se pozează bucuros cu miniștrii PSD și UDMR, care pot asigura localităților resurse bugetare.

Pentru AUR îi vine ca o mănușă inflația galopantă, pentru care poate să învinovățească guvernul și conducerea UE.

Trendul eurosceptic naționalist, prezent în multe țări, la alegerile pentru parlamentul european poate s-o propulseze peste 20%.

La alegerile locale, întrucât spre sfârșitul anului 2024 economia se va redresa, nu vor mai avea suport consistent.

USR în Transilvania până acum a primit mai multe voturi în municipiile mai mari. Disensiunile din conducerea centrală, eșecul primarilor în managementul municipiilor au produs dezamăgire.

Cu un eventual rezultat bun la alegerile pentru Parlamentul European USR ar putea să treacă de 10 % la alegerile locale.

UDMR în lumina datelor din ultimul recensământ, va trebui să se pregătească serios pentru alegerile locale și parlamentare, nu este suficientă concentrarea pe problemele guvernării în domeniile păstorite de miniștrii săi.

În acest an și următorul se vor reduce substanțial finanțările din Ungaria ale acțiunilor culturale și ale cultelor, care până acum au ajutat campania electorală a conducătorilor locali.

La alegerile locale se poate vota exclusiv în localitatea de domiciliu, dar din cauza creșterii prețurilor combustibililor, se reduce intenția participării la urne a celor plecați din țară.

Mulți rezonează la campania mediatică împotriva conducerii UE, desfășurată în Ungaria, în care inflația galopantă e prezentată ca singura consecință a sancțiunilor împotriva lui Putin. Și acest lucru poate contribui la neparticiparea la vot.

Alianța maghiarilor din Transilvania, rezultată din contopirea opozanților vechi, poate avea succes numai acolo, unde UDMR nu găsește cei mai potriviți candidați.

La această situație contribuie (cinste excepțiilor) acei președinți de filiale județene și municipale care se ocupă exclusiv de organizarea de evenimente, lăsând la o parte activitatea în consiliile locale. Așa se dă posibilitatea câte unui consilier local să denigreze reprezentanții UDMR.

Situația e complexă, mersul războiului din Ucraina, o epidemie nedorită, o nouă criză economică o poate complica și mai mult.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...