Politică

Mai bine mai târziu, decât niciodată. Dar ….

În zilele noastre deseori se utilizează ca justificare cunoscuta zicală: ”Mai bine mai târziu decât niciodată”.

Dar această atitudine este oarecum contrazisă de o altă expresie a înțelepciunii populare: ”Ce poți face azi, nu lăsa pe mâine”. Aplicarea acesteia în caz optim precede și face caducă pe prima.

Două cazuri, cu concluzii diferite.

Majoritatea covărșitoare a opiniei publice internaționale este de acord cu sancțiunile și măsurile restrictive inițiate în acest an de Uniunea Europeană și NATO, împotriva agresorului Rusia și pentru sprijinirea Ucrainei.

Ulterior e greu de demonstrat, dar e foarte probabil, dacă cu 8 ani în urmă după anexarea Peninsului Crimeea de Rusia în 2014 s-ar fi luat o poziție unitară de condamnare și s-ar fi aplicat sancțiuni drastice, războiul din acest an n-ar mai fi avut loc.

Sancțiunile de atunci, inițiate de Occident, nu au fost suficient de demoraliztoare.

Mai mult, se poate afirma, că în general economia rusă în urma sancțiunilor a devenit mai autonomă, mai puțin expusă provocărilor din economia mondială. În 2020 datoria publică a Rusiei a scăzut la 20% din PIB.

Vladimir Putin mulți ani la rând a cultivat cu succes imaginea umanistă a conducătorului rus. Și după 2014 au fost super staruri ca Mickey Rourke, Gerard Depardieu sau Steven Seagal, care l-au omagiat.

După deshumarea trupurilor victimelor din gropile comune din Bucea, respectiv Makariv, Putin a devenit paria.

Săptămâna trecută Átlátszó a publicat informația, conform căreia Ungaria în perioada 2007-2013 a primit de la Uniunea Europeană 92 miliarde de forinți pentru asigurarea utilizării eficiente și corecte a fondurilor uniunii.

Cu ocazia controalelor ulterioare au fost constate o serie de nereguli, pentru care 20 miliarde de forinți trebuie restituiți.

Guvernul FIDESZ o perioadă a încercat să combată constatările UE, apoi a fost de acord cu restituirea celor 20 de miliarde de forinți, ca să se poate încheia decontul Programului Operativ Regional și să nu se ia alte măsuri în cazul respectiv.

Prea puțini conștientizează faptul, că restituirea ulterioară, după 8-10 ani se face din bugetul de stat, din banii contribuabililor și nu se recuperează de la beneficiari.

Din cauza prescripției, în loc de mai târziu, pentru beneficiari rămâne liniștitorul niciodată.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...