Gastronomie

Buşeul deputatului umplut cu pateu din creier

În Grupul parlamentar UDMR s-a obişnuit pe vremea mea, ca luni seara, după terminarea programului să fie felicitat de colegi şi de personalul administrativ acel deputat, care în săptămâna respectivă îşi serbează ziua de naştere. Bineînţeles sărbătoritul se îngrijea de băutură şi de produse de patiserie ca să nu se bea pe stomacul gol.

Când mi-a venit rândul am dorit să ofer şi altceva colegilor în afară de produsele tradiţionale de patiserie (saleuri, pogăci, etc.). Duminică, acasă la Oradea am pregătit buşeurile şi pateul, iar luni seara cu ajutorul secretarelor le-am umplut. Succesul a fost unanim. Vă prezint reţeta:

Ingrediente:
• 400 gr. foaietaj congelat
• 1 gălbenuş de ouă
• 0,5 kg creier porc curăţat
• 200 gr. ceapă
• 100 gr. margarină
• 1 linguriţă de piper negru măcinat
• sare

Mod de preparare:
Se decongelează foaietajul, se întinde până se obţine o grosime de 4 mm, după care se decupează talere cu diametrul de 7 cm. La jumătatea din talere obţinute se decupează mijlocul cu diametrul de cca. 5,5-6 cm. Talerele nedecupate se aşează pe tava cuptorului, inelele rezultate în urma decupărilor se ung cu gălbenuşul de ou şi se lipesc pe talere nedecupate. Se unge cu gălbenuş de ou partea superioară (inclusiv interiorul inelelor, având grijă ca pe partea exterioară laterală să nu se prelingă). Cu o furculiţă se înţeapă interiorul. În cuptorul preîncălzit (fierbinte) în circa 15 minute se obţin buşeurile aurii.

Ceapa tăiată mărunt se prăjeşte în 300 gr. de margarină topită, se adaugă creierii, sarea şi piperul. Se amestecă permanent până ce creierul prinde culoare alb-cenuşie şi apa rezultată se evaporă. Se lasă să se răcească complet, se adaugă restul de margarină, se omogenizează bine cu mixerul, se condimentează după gust adăugând sare şi piper. Buşeurile se umplu cu pateu, iar talerele mici rezultate din decupări se pot aşeza pe buşeuri sub formă de pălărie.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...