Gastronomie

Gem de caise cu smochine

Începutul

Mulțumită iernii deosebit de blânde, smochinul din curte a fost  plin cu fructe zămoase. În schimb, două nopți geroase din aprilie au nenorocit caișii timpurii înfloriți, lăsând fără obiect cazanul de fiert pălincă. Cei trei caiși de alt soi au compensat situația, drept urmare s-au umplut borcanele cu gem de caise. În timp ce fierbea gemul, mie îmi revenea sarcina importantă și plictisitoare de mânuire a lingurii de lemn, și mi-a venit idea să combin cele două fructe.

Caisele bine spălate, fără sâmburi, 4 kg și smochinele bine spălate, mărunțite 2 kg le-am amestecat într-un ceaun inox. La foc mic am amestecat continuu o oră și jumătate, am adăugat 3 kg de zahăr și am continuat încă o oră munca de ocnaș.  Borcanele bine spălate le-am întrodus în cuptorul preîncălzit la 150 ⁰C timp de 15 minute. Am umplut borcanele cu gem și acoperite cu o coală de hârtie am lăsat pe masă timp de două zile. Am pus un vârf de cuțit de acid salicilic (conservant) în fiecare borcan, după care le-am legat cu celofan.

Trebuie să recunosc că un borcan a rămas nelegat, deoarece cei cinci nepoți au uns gogoșii proaspăt făcuți de soție, din jumătate de kilogram de făină, făcând să dispară gemul.                                                                                  

La sfârșit
Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...