Politică

Opozanții lărgirii NATO și a spațiului Schengen

La congresul de două zile de la București al Partidului Popular European, reprezentanții partidului cancelarului austriac Karl Nehammer (ÖVP), contrar declarațiilor anterioare, nu au votat împotriva manifestului PPE care cere aderarea României la Schengen, s-au abținut.

Nu e prea logică motivarea, deoarece disfuncționalitățile sistemului ar putea fi eliminate concomitent cu extinderea.

În spatele vetoului cancelarului austriac se profilează interese electorale, având în vedere alegerile din țara sa, precum și altele, de natură economică.

Această opoziție față de intenția majorității statelor Uniunii Europene de lărgirea spațiului Schengen, se deosebește profund de vetoul lui Viktor Orbán în legătură cu aderarea Suediei la NATO, întrucât Nehammer are scopuri, solicitări formulate concret.

Ar fi foarte simplă presupunerea, că în spatele vetoului se află exclusiv interesele lui Putin. Însă e indubitabil, că împiedicarea întărârii NATO, limitarea condițiilor de transport terestru transfrontalier al României, țară care permite exportul de cereale ucrainene pe canalul Bâstroe și pe Marea-Neagră, care condamnă vehement invazia rusească, este în interesul Moscovei.

Nu poate fi exclusă nici ipoteza, că Nehammer obstrucționează nu numai în nume propriu, ci și altora le convine, ca în campania la alegerile europarlamentare să scoată cartea antimigraționistă împotriva celor care condamnă extremismul, populismul.

În cazul în care, după alegerile europarlamentare din iunie, în urma scrutinului parlamentar din Austria din toamnă Nehammer va fi nevoit să colaboreze cu partidul social-democrat (SPÖ) condus de Andreas Baler, în speranța noii alianțe preconizate (Austria, Ungaria, Serbia, Slovacia), la solicitarea lui Viktor Orbán, care la aceea vreme va fi președintele prin rotație al Consiliului European, va fi de acord cu lărgirea spațiului Schengen.

Acest lucru va conveni de minune lui Viktor Orbán, care în sfârșit va putea prezenta un succes în relațiile bilaterale cu România. Se vor bucura nu numai maghiarii din România, ci și românii.

Nu e diabolic acest scenariu.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...