Politică

Cui îi lipsește președintele Iohannis?

Bineînțeles deputatului AUR, Adrian Axinia, care la data de 18 ianuarie a depus la Secția 17 Poliție din București o cerere pentru a declara dispariția președintelui, motivând că din 18 decembrie 2023 nu a mai apărut public.

Probabil deputatul, aflat la primul mandat parlamentar, inițial a vrut să obțină notorietate printr-o farsă politică, utilizată ulterior de către partidele politice și formatorii de opinii, influencerii acestora, conform propriilor interese.

Să analizăm de ce nu s-a pronunțat până acum Iohannis în legătură cu demonstrațiile naționale ale fermierilor și transportatorilor, care durează de zece zile.

Explicația cea mai la îndemână e, că sasul din Sibiu, care nu e renumit pentru agerimea reacției momentane, nu știe ce să facă.

Și-a adus aminte de 22 ianuarie 2017, când a apărut în geacă roșie, ca sigur să fie observat de reprezentanții mass-media printre demonstranții care protestau în Piața Universității din București, împotriva proiectului de dezincriminare parțială a abuzului în serviciu, modificarea Codului Penal și împotriva PSD.

Atunci mai mulți au reclamat lipsa neutralității politice a președintelui și i-au recomandat alte modalități de a-și face cunoscut punctul său de vedere, care să fie potrivite primului demnitar al țării.

Deoarece problemele reclamate de fermieri și transportatori nu sunt noi, vina nerezolvării acestora revine tuturor coalițiilor guvernamentale de până acum, numai AUR poate fi acuzată de politizarea protestelor, dar acest lucru l-a făcut și președintele în 2017.

Pasivitatea lui poate fi explicată și de posibilitatea fluturată recent de obținere a unei funcții reprezentative la nivelul Uniunii Europene, salutată de fiecare partid politic cu excepția AUR, motiv pentru care aplicarea proverbului tăcerea e de aur, e cea mai indicată pentru Iohannis.

Și PSD-ului convine tăcerea președintelui. După ce într-un fel sau altul se vor încheia demonstrațiile actuale, boicotul și grevele anunțate, social-democrații au timp să acționeze ulterior alegerilor parlamentare europene.

În interiorul PNL se poartă discuții cu privire la posibilitatea de a pune în cârca lui Ciolacu responsabilitatea nesoluționării problemelor reclamate de protestatari, în condițiile în care partidul are secretar de stat în ambele ministere în cauză. Probabil rămâne PNL-ului ius murmurandi (dreptul de a bombăni), fără să rupă coaliția.

USR, care a primit câteva lovituri în legătură cu achiziția de vaccine, iar Iohannis nu le-a luat apărarea, nu sunt în situația să-l critice pe președinte.

UDMR, cum s-a întâmplat și la Consiliul Reprezentanților de vineri, e preocupat cum ar putea să-i explice credibil alegătorilor, că dacă vor face parte din viitoarea coaliție guvernamentală, nu vor permite luarea unor măsuri care să provoace asemenea proteste în masă. Oricum Iohannis nu e feblețea lor, ei speră ca urmașul lui să fie mai bun.

Pentru AUR, care deși nu are încă un candidat la președinție, dar are de gând să nominalizeze pe cineva, nu-i rămâne altă soluție, decât criticarea mainstream-ului actual cu Iohannis cu tot.

Summa summarum, cu toate că Iohannis până acum a tăcut și practic nimănui nu-i lipsește, să nu creadă cineva, că în spatele cortinei oamenii și serviciile președintelui nu acționează.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...