Politică

Autogol liberal

Nu se cuvine să mă citez, dar numai astfel pot demonstra fostul și previzibilul autogol liberal.

În postările pe blogul meu din 3 (Congrese cu și fără miză) și 5 (Iohannis a cerut time out) octombrie anul trecut, am semnalat faptul, că liderii Partidului Național Liberal au aplicat o tactică greșită, când nu au luat în considerare posibilitatea succesului moțiunii de cenzură.

Debarcat din fruntea guvernului, deși a fost ales președintele Senatului, Florin Cîțu în șase luni a trebuit să-și dea demisia și din funcția de președinte al PNL. Primul autogol.

Așa se procedează în practica politică românească. Mandatul de premier este extrem de scurt, dacă cineva nu din președinte de partid devine prim-ministru (M.R. Ungureanu, M. Tudose, S. Grindeanu).

În fotbal se întâmplă foarte rar ca o echipă în aceași repriză să dea două autogoluri, dar liberalii vizibil se pregătesc pentru această performanță.

După demisia lui Florin Cîțu, în decurs de o săptămână țin congres și doresc, conform surselor, să-l aleagă pe premierul Ciucă președinte de partid, chiar dacă, pentru aceasta e necesară derogare de la statutul PNL.

Autogolul va fi evident în mai 2023, când conform acordului politic încheiat, reprezentantul PSD va deveni premier și votat de Parlament se vor evita alegerile anticipate.

În această situație Nicolae Ciucă va rămâne exclusiv președinte de partid. Întrucât la fel ca predecesorul său, nu se pricepe la conducerea partidului, va avea aceași soartă de marionetă a lui Iohannis și a unei restrânse elite de partid.

În cazul în care în 2024 liberalii vor să-l desemneze candidat la președinția țării, în mai puțin de un an va trebui organizat un nou congres pentru alegerea din timp a președintelui partidului, care să fie și candidat de premier.

Va reizbucni lupta pentru putere în partid și se va complica situația. Al doilea autogol.

Dacă în 2023 vor avea loc alegeri anticipate (parlamentare și/sau prezidențiale, cum se zvonește) liberalii nu vor aduna lauri deoareve nu vor avea timp suficient de pregătire. În această situație președintele de partid suportă consecințele.

La congresul din 10 aprilie ar fi oportună adoptarea unei soluții pe termen mediu, bine chibzuită și eficientă.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...