Politică

Viktor Orbán-UE partidă întreruptă, nu remiză

Regulament concurs de șah:

”Dacă o partidă de șah nu se termină în timpul alocat, arbitrul trebuie să solicite ca jucătorul aflat la mutare să-și scrie mutarea pe fișa de partidă și s-o pună într-un plic”.

Partidă de șah în Uniunea Europeană

Deși sportul preferat al lui Viktor Orbán este fotbalul, el a încercat să ajungă la nivelul de mare maestru internațional în șahul politic european.

La început părea că are succes, jucând rolul prim-violonistului în Grupul Visegrád (ulterior V-4), inițiat în 1991 de răposatul prim-ministru József Antall, dar în urma autosuspendării(excluderii) din PPE și din cauza politicii sale filo-ruse și a afinității cu unele partide ultranaționaliste, a ajuns să fie marginalizat, având doar aliați de ocazie.

Atacurile sistematice la adresa Bruxelles-ului i-au adus succese pe plan intern, la alegeri obținând majorități de două treimi.

Demolarea statului de drept, generalizarea corupției guvernamentale în Ungaria, ceea ce a canalizat fondurile europene în buzunarele acoliților săi, nu a mai putut fi trecute cu vederea de majoritatea țărilor din uniune.

Parlamentul European, în rol de arbitru, a somat Comisia Europeană să pună în plic următoarea mutare (suspendarea condiționată a fondurilor UE), ceea ce s-a și întâmplat.

E adevărat, Consiliul European va trebui să-și dea acordul, sau, nu ca la șah, să modifice propunerea, eventual să amâne luarea unei hotărâri, dar oricum Viktor Orbán va avea o sarcină grea în apărarea poziției sale.

Analiza situației

Cine crede, că Viktor Orbán ajuns la limita răbdării conducerii UE, va îndeplini toate condițiile impuse, fără să crâcnească, în scopul primirii fondurilor atât de necesare Ungariei, se înșală.

Va utiliza trucurile comunicaționale uzitate: întoarcere=schimbare de direcție, măsuri de spoială=îndeplinirea condițiilor, etc.

Va continua ”dansul păunului”, deoarece nici în gând nu-și permite să-l contrazică pe Putin.

Populația îndoctrinată cu comunicate guvernamentale repetate pe toate canalele mass-media, cu așa zisele ”consultări naționale”, va crede în continuare că războiul e singura cauză a hiperinflației, că sancțiunile împotriva lui Putin sunt răspunzătoare pentru toate problemele și că Europa se îndreaptă vertiginos spre prăpastie.

Sloganul lui V.O.: guvernul său îi va apăra pe toți. (Mai puțin pe cei din învățământ, din sănătate, din firmele mici și mijlocii).

Vom asista la o continuare interesantă, spectaculoasă a partidei în care deși Comisia Europeană e în poziție mai favorabilă, nici remiza nu-i exclusă.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...