Politică

Coreografie perfectă pe gheața politicii

Conferința de presă a celor doi președinți de partid, Marcel Ciolacu (PSD) și Nicolae Ciucă (PNL), transmisă în direct de către principalele televiziuni de știri, mi-a adus aminte de sistemul de punctare utilizat la patinajul artistic.

În cazul de față impresia artistică (promovarea, execuția, modul de prezentare, armonia) a fost excelentă, în schimb performanța tehnică sub orice critică, din cauza lipsei elementelor decisive, complicate, cu dificultate.

Cu alte cuvinte, cei doi președinți de partid au prezentat și au motivat profesionist știrea apărută pe surse cu ceva timp înainte, cu privire la comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale.

A fost o surpriză plăcută expozeul fluent, nescris al lui Nicolae Ciucă. Probabil a fost obligat să exerseze de mai multe ori, încercând să-i convingă pe liderii organizațiilor din Transilvania, cu ocazia dezbaterilor nepublice din forurile interne ale partidului.

E de apreciat faptul, exemplu de urmat pentru Viktor Orbán, că toți reprezentanții presei centrale, indiferent de orientarea lor, puteau să participe și să pună întrebări incomode timp de peste o oră, la care au primit răspuns.

În situația actuală acesta a fost rezultatul maxim ce se putea obține, ținând cont atât de avantajele, cât și de inconvenientele colaborării.

Un alt aspect avut în vedere se referă la pregătirea organizării la București în martie a congresului Partidului Popular European, hotărâtor pentru cariera lui Iohannis după expirarea mandatului de președinte al României.

Diavolul se ascunde nu numai în acele detalii despre care cele două partide nu au reușit să convină, ci și în trofeul important privitor la un candidat comun la alegerile prezidențiale.

Drept urmare despre aceste detalii ”nesemnificative” se va decide în lumina rezultatelor alegerilor din iunie.

Mie nu-mi este clar, în cazul în care lista comună la europarlamentare obține doar 40-45% din voturi, care dintre partide o va considera eșec și cine își va asuma responsabilitatea.

Marcel Ciolacu e în avantaj, deoarece s-a angajat doar la câștigarea alegerilor.

Până atunci urmează confruntări între cele două partide, privind componența listei candidaților la europarlamentare, persoana candidatului la Primăria Generală a capitalei, eventualii candidați comuni la unele consilii județene sau primării municipale, modificări legislative necesare.

Tensiunile în interiorul coaliției vor fi amplificate și de probabila remaniere guvernamentală din cauza unor candidaturi la alegeri.

Opoziția, Polul de Dreapta înjghebat din trei partide, respectiv AUR nu au altă soluție decât atacarea la Curtea Constituțională a proiectelor de modificare a legilor respective și de a spera că la alegerile europarlamentare lista comună va primi mai puține voturi decât suma actuală a procentelor de simpatie ale PSD și PNL.

UDMR nu poate să decidă dacă formațiunea este avantajată sau defavorizată de comasarea alegerilor. De aceea, afirmă cu curaj că așa va fi, cum va fi, dar oricum e pregătită pentru promovarea intereselor maghiarilor din Transilvania.

La nevoie o să citeze cuvintele rostite de Viktor Orbán după pierderea alegerilor din 2002: ” … am fost mulți, dar nu suficient de mulți”.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...