Politică

Discursuri aniversare

Invazia rusească în Ucraina, numită inițial ”operațiune militară specială”, transformată în război în toată regula, a constituit subiectul central al discursului de bilanț anual rostit de Viktor Orbán, respectiv de Vladimir Putin.

Asemănarea unor argumentații și figuri de retorică, în anumite cazuri chiar similitudinea lor perfectă, nu este rodul hazardului.

Asemănări

Nici unul dintre cei doi lideri nu a făcut vreo constatare autocritică, pentru toate greutățile, problemele cu care se confruntă, au acuzat pe alții.

Nici unul nu a pomenit de cei 8 milioane de refugiați ucraineni (din care 90 la sută sunt femei, copii, bătrâni), de cele 1,2 milioane de case ucrainene bombardate, de distrugerea sistemelor de alimentare cu apă, gaz și energie electrică.

Tacit au acceptat amândoi expresia franceză ”A’ LA GUERRE COMME A’ LA GUERRE” (la război, ca la război) și nu au condamnat, respectiv nu și-au exprimat regretul pentru atrocitățile, masacrele din Ucraina (Bucea, alte orașe).

În ambele bilanțuri anuale s-a vorbit despre prevederea din scripturi cu privire la exclusivitatea căsătoriei între un bărbat și o femeie, despre propaganda LGBT, despre pedofilie.

Ambii lideri au dat de înțeles că nu vor modifica nici o iotă din direcția lor politică practicată până acum.

Deosebiri

Cu toate asemănările, există totuși și deosebiri esențiale.

Pentru Putin inamicul principal NATO, respectiv SUA și Ucraina au început războiul. El în marele război de apărare a patriei a aplicat doar o lovitură preventivă pe teritoriile vremelnic deținute de Ucraina, aborigen rusești.

Pentru Viktor Orbán inamicul public nr.1 e Bruxellesul, care a produs hiperinflația, cauzată de sancțiunile aplicate împotriva Rusiei, dar pe care și el le-a votat.

Putin a condamnat pe acei oligarhi ruși, care au obținut profituri uriașe din exploatarea zăcămintelor și au transferat profitul în străinătate.

Orbán nu a suflat nici o vorbă despre corupții autohtoni cu profituri uriașe, deoarece despre anchetele neîncepute ale procuraturii, până ce nu există o hotărâre judecătorească definitivă, nu se cade să se vorbească.

După Putin tratativele de pace vor începe numai după anihilarea regimului politic de la Kiev, dar omul păcii Viktor Orbán susține negociere imediată americano-rusă, ceea ce înseamnă acceptarea actualului status-quo.

După ei ucrainenii nu trebuie consultați.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...