Politică

Pocher în doi

Nu două persoane, ci două partide, PSD și PNL sunt competitorii. Miza: fundamentarea certitudinilor guvernamentale ale anului 2024 și următorilor patru, sau o incertitudine care include și posibilitatea eșecului.

Inițial la licitație au participat trei, dar UDMR aparent având cărți mai slabe, a renunțat prematur.

Întrucât au rămas în doi, fiecare cunoscând cărțile celuilalt, niciunul nu merge la cacealma. Ar putea să joace cu ele pe față, mai ales după ce a ieșit la iveală că nu aduce economii substanțiale comasarea alegerilor.

PSD stă mai bine, având în vedere nu numai scorurile din sondaje, ci și faptul că desfășurarea alegerilor în cronologia actuală îi permite luarea deciziilor în funcție de raportul de forțe rezultat în urma alegerilor europarlamentare.

Problema principală a social-democraților o reprezintă alegerea președintelui statului. Dacă în turul doi candidatul lor, nenominalizat încă, probabil Marcel Ciolacu, se confruntă nu cu un reprezentant AUR, eșecul e previzibil, ceea ce implică demisia președintelui partidului. (Unii din eșalonul doi abia așteaptă).

Din acest motiv insistă PSD în încheierea unui acord privind cele patru alegeri din acest an și posibilitatea continuării guvernării în coaliție încă patru ani.

Consider că ei ar fi de acord să sprijine împreună cu liberalii un candidat comun independent, dacă și în privința primarului general al capitalei, al primarilor de sectoare și al unor municipii importante s-ar ajunge la o înțelegere.

PNL are probleme mai mari. Liberalii se tem că rezultatele alegerilor europarlamentare va confirma avansul forțelor populiste, eurosceptice, măsurat de institutele de sondare ale opiniei publice, ceea ce ar însemna clasarea partidului doar pe locul trei.

Acest rezultat nemulțumitor ar duce la demisia președintelui Nicolae Ciucă (ceea ce ar convenii unora) și la o luptă internă pentru șefia partidului, contraproductivă într-un an electoral.

De aceea doresc comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, chiar dacă aceasta presupune modificarea mai multor legi, cu riscul contestării la Curtea Constituțională.

Liberalii speră că mobilizarea primarilor lor va conduce la o prezență mai masivă la vot, ceea ce va contribui la un rezultat mai bun față de AUR, care are mai puține organizații locale.

PNL se consideră partid istoric mare, nu conceapă să sprijine candidatul PSD la prezidențiale.

Un candidat comun la șefia statului nu e pe placul liderilor județeni din Transilvania ai PNL. Lor le e frică de pierderea supremației în această parte a țării, deoarece în cazul unui acord electoral pe întregul an, creșterea influenței PSD este mai mult decât probabilă.

Se cunosc cărțile, perspectiva soluției de tip win-win, se îndepărtează zi de zi, nu este timp suficient pentru reîmpărțirea cărților, numai dacă Iohannis și serviciile nu au un as în mânecă.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...