Politică

Sondaje fără valori morale

Nu am niciun motiv să pun la îndoială înțelepciunea populară formulată în proverbele: ”Măsoară de două ori și taie o dată”, respectiv ”Mai bine întrebi de două ori, decât să greșești o dată.”

Pot să accept faptul că guvernele, partidele politice în elaborarea deciziilor corespunzătoare propriilor interese, apelează la sondaje de opinie.

În două ipostaze găsesc imorală și inacceptabilă această practică.

Prima atunci, când decizia e efectiv luată, dar nepublicată încă, iar pentru a crea o temelie pe care să fie clădită motivarea, se fac sondaje pe mulți bani publici, cu chestionare care conțin întrebări manipulative, cu enunțuri subiective, unilaterale.

Așa sunt consultările naționale pe bază de chestionare, mult promovate de Viktor Orbán, în care la întrebările înșelător formulate, cu mintea sănătoasă se poate da doar un singur răspuns corect, care de fapt confirmă punctul de vedere al guvernului din enunț.

A doua situație e sondajul guvernamental neoficial, când se examinează care soluție produce pierdere mai mică de imagine, cum s-a întâmplat recent, după grațierea scandaloasă acordată de șeful statului ungar, Katalin Novák.

E penibil și revoltător că în această situație moralmente inacceptabilă, guvernului lui Viktor Orbán au fost necesare două-trei zile de sondaje telefonice de opinie, ca în final să condamne grațierea.

Oamenilor de rând, în momentul în care au aflat de grațierea necondiționată, instantaneu ”le au sărit siguranțele”.

Dă de gândit faptul, că dacă informația grațierii n-ar fi devenit publică, Judit Varga, deputat fost ministru de justiție și Katalin Novák președintele Ungariei ar fi în continuare demnitari fără mustrări de conștiință, iar businessul grațierilor s-ar continua nestingherit.

În cele ce urmează ,Viktor Orbán nu-i va întreba pe cetățeni dacă doresc anchetarea amănunțită a cazului și prezentarea publică a rezultatului acesteia.

Cunoaște deja răspunsul, ca în cazul tuturor așa ziselor consultații naționale pe bază de chestionare, iar publicarea nu corespunde intereselor FIDESZ.

Problema e exemplar rezolvată prin demisiile respective, nu e nici timpul, nici locul unor cercetări aprofundate, victoria în alegeri e importantă.

Case closed.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...