Dacă vine vorba de infailibilitate, în discursul cotidian mulți asociază noțiunea de persoana papei, din cauza constituției dogmatice a Bisericii Catolice ”Pastor aeternus”, promulgată în cadrul Conciliului Vatican I din 1870.
Pentru eliminarea interpretărilor greșite, dogma infailibilității se înțelege în contextul în care pontiful proclamă în mod solemn, ”ex cathedra”, o învățătură a bisericii catolice în domeniul credinței sau moralei.
Nu e lipsit de interes faptul, că în cei 150 de ani de la promulgarea dogmei, papii doar de trei ori au proclamat ”ex cathedra”.
În schimb în ultimii o sută de ani sunt de notorietate acei dictatori, în zilele noastre autocrați (conducători cu puteri absolute), care se credeau și se proclamau infailibili, iar anturajul lor promova slugarnic această imagine.
Consilierii lor au sugerat și recomandă și astăzi principiul de urmat, conform căruia greșeala niciodată nu trebuie recunoscută.
Prezintă ca exemplu înfricoșător cazul fostului premier ungar Ferenc Gyurcsány, care recunoscând greșelile guvernării, a trebuit să demisioneze în urma protestelor.
Sunt și excepții care întăresc regula. Angela Merkel, care timp de șaisprezece ani a fost cancelarul Germaniei și în același timp cea mai influentă femeie din lume, care s-a retras deși după toate sondajele ar fi obținut un nou mandat, de multe ori public și-a cerut scuze pentru greșelile proprii și ale guvernului său.
În cazul în care greșelile sunt așa de mari, încât ”se văd și de pe Lună” (expresie V.O.), atunci autocratul infailibil dă vina pe împrejurările schimbate, proclamă atingerea dezideratelor sale fără sens, de neînțeles.
Dacă nu mai are nici o altă soluție, nominalizează un ”acar Păun” vinovat pentru eșec, autocritica proprie fiind exclusă.
Așa s-a întâmplat la Bruxelles, unde Viktor Orbán a obținut victoria remarcabilă de a fi de acord cu deblocarea acelui pachet de sprijin de 50 miliarde de euro pentru Ucraina, pe care cu ceva timp în urmă tot domnia sa a obstrucționat.
Similar se va întâmpla și când grupul parlamentar FIDESZ, recunoscând înfrângerea față de Viktor Orbán, Parlamentul Ungariei va ratifica aderarea Suediei la NATO, tergiversat până acum din ambiția personală a premierului.
”Sic transit gloria mundi”.
Lakatos P.