Politică

Politică și/sau fotbal

Bucuria suporterilor în urma tragerii la sorți a grupelor de calificare pentru Campionatul European 2024, unde România a ajuns în grupa cea mai accesibilă, a fost umbrită de un amănunt politic.

În grupa I a ajuns și Kosovo, țară cu populație majoritar albaneză, care în 2008 și-a proclamat independența, act nerecunoscut de cinci țări din UE, inclusiv România.

Motivele politice ale nerecunoașterii sunt cunoscute, însă Federația Europeană de Fotbal (UEFA) în 2016 a primit printre membrii săi Kosovo.

Se poate organiza meci oficial cu naționala unei țări nerecunoscută?

Aceasta este întrebarea adresată de conducerea Federației Române de Fotbal (FRF) guvernului României, care trebuie să găsească soluții la probleme mult mai importante și arzătoare.

Majorarea pensiilor și a salariului minim, atenuarea inflației, depunerea la Parlament a proiectului bugetului de stat pe 2023, toate au prioritate în fața fotbalului.

Până la 16 iunie 2023, data meciului Kosovo-România, e timp suficient de gândire pentru găsirea unei soluții.

Nu ne putem aștepta la o decizie rapidă, ținând cont și de faptul că anul viitor în mai, conform înțelegerii PSD-PNL, va avea loc rotația premierilor. Nicolae Ciucă va lăsa cu plăcere moștenire succesorului său dreptul de a decide în acest caz.

Cu toate că în ultimul timp naționala României nu a excelat, e de așteptat ca Guvernul să nu-și asume răspunderea și implicit mânia suporterilor pentru pierderea partidei prin neprezentare (0:3).

Rămân soluțiile precedent ale altor state, utilizate în situație similară: -organizarea meciului în țară terță, sau nearborarea drapelului kosovar și scrierea cu litere mici al numelui țării pe afișajul electronic, respectiv a face abstracție de hotărârea în vigoare a Parlamentului.

După părerea mea ultima variantă e verosimilă, deoarece politicul bucureștean are experiență vastă în nerespectarea legilor și hotărârilor în vigoare.

Probleme doar după o eventuală înfrângere se pot ivi. Atunci opoziția va spune că ar fi fost mai bine dacă s-ar fi respectat punctul de vedere al fostului ministru de externe Teodor Meleșcanu.

Dă-i Doamne românului mintea cea din urmă!

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...