Politică

Corupție pe timpul epidemiei?

Situațiile excepționale cer soluții excepționale conform unei teze unanim acceptată.

Cât ține o situație excepțională (de pericol), de câte ori se prelungește și cu ce motiv, așa cum se întâmplă în Ungaria, este dreptul suveran al Guvernului și Parlamentului respectiv.

Nu se poate reproșa guvernelor dacă pe timpul epidemiei COVID-19 pentru apărare rapidă și eficientă, aleg fără licitații furnizorii de medicamente și echipamente medicale, respectiv acumulează rezerve peste necesar.

Bineînțeles, dacă asupra achizițiilor planează umbra corupției, se impune verificarea acestora. Este atributul organelor de cercetare penală.

Modul de acționare pe această temă a organelor de cercetare penală din două țări vecine, permite efectuarea unei comparații interesantă.

În România DNA cere încuviințarea Parlamentului și Președinției pentru începerea urmăririi penale în cazul fostului premier Florin Cîțu și a doi foști Miniștrii ai Sănătății, pentru achiziția vaccinurilor în timpul pandemiei.

Conform acuzării, până la sfârșitul anului 2021 au sosit 18,5 milioane de vaccin anti COVID-19, din care peste 3 milioane au rămas pe stoc. Prejudiciul depășește un miliard de euro.

Din comunicatul trimis Comisiei Europene rezultă, spun procurorii, că în România 10,7 milioane de persoane erau eligibile pentru vaccinare. Până la 1 ianuarie 2021 au fost contractate doze suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 de milioane de persoane.

Cu toate acestea, la 10 martie 2021 s-au comandat suplimentar 52.805.690 doze în valoare de 1.005.498.687 euro + tva.

S-ar putea dezbate dacă prejudiciul cauzat de o decizie guvernamentală eronată sau nefundamentată este corupție sau greșeală de amator, însă verdictul va fi dat de instanța competentă.

Liderii coaliției guvernamentale au declarat că parlamentarii lor săptămâna viitoare vor vota pentru ridicarea imunității fostului prim-ministru, dând undă verde cercetărilor.

În Ungaria Transparency International a câștigat definitiv procesul intentat Ministerului Sănătății, care a refuzat să pună la dispoziție datele de interes public solicitate în legătură cu achizițiile de aparate de respirat.

Guvernul a făcut apel la Curtea Supremă de Justiție.

Faptele: în martie 2020 în Ungaria existau 2000 aparate de respirație și după cele mai sumbre scenarii ar fi fost necesare maxim 8.500.

Guvernul a achiziționat 17.000 de aparate, cu peste 300 miliarde de forinți (810 milioane euro) de la firme cu acționariat dubios, transferând sumele în conturi bancare din Singapore și Hong-Kong.

Astfel un aparat respirator a costat 20 milioane de forinți, în timp de ce la licitația organizată de Comisia Europeană s-a obținut un preț de 4,5 milioane de forinți.

Situația e similară și în cazul achiziției vaccinului chinez Sinopharm. S-au cumpărat 5 milioane de doze la preț de 30 euro bucata, în timp ce Peru le-a cumpărat cu 22 euro, iar Senegal cu 18,5 dolar bucata.

Vezi minune. În niciunul din cazurile prezentate nu s-a declanșat verificarea cheltuirii dubioase a banului public.

Mutatis mutandis, atât timp cât în România e de notorietate cooperarea dintre serviciile secrete, DNA și unii judecători, în Ungaria Procurorul General Polt Péter știe singur și sigur cui îi datorează mandatul și până când.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...