Economie

Păcălirea populației sau incompetență

Ambele variante sunt ofensatoare la adresa unui guvern care se pretinde eficient. Totuși consider că prima este mai gravă, deoarece presupune o acțiune voită.

O interesantă comparație merită analizarea acțiunii a două guverne pe aceeași temă: -limitarea ratei inflației.

Ungaria

După aproximativ doi ani, de la întâi august, încetează plafonarea prețurilor. S-a introdus obligativitatea organizării de acțiuni de reducere a prețurilor plafonate până acum la cele 11 grupe de produse.

Ca totuși să rămână ceva și din practica anterioară, guvernul somează micii comercianți să vândă produsele care aveau preț plafonat, cel mult la prețul de achiziție.

Guvernului i-a luat timp dublu să ajungă la concluzia președintelui Băncii Naționale a Ungariei, György Matolcsy, respectiv la ceea ce spuneau de la început economiștii de marcă: -plafonarea prețurilor nu reduce ci majorează rata inflației, deoarece deși fixează prețul anumitor produse, în cazul produselor înlocuitoare comercianții majorează prețurile pentru a-și recupera pierderile.

Prețurile reglementate au și unele consecințe negative. De exemplu produc lipsa unor sortimente pe piața carburanților sau la produse lactate, drept urmare se limitează cantitatea ce poate fi cumpărată de o persoană.

Adevărații perdanți ai plafonării prețurilor nu sunt firmele mari, multinaționalele, ci micii comercianți care nu au spațiu suficient de manevră pentru recuperarea pierderilor.

În final comercianții transferă pierderile proprii pe umerii cumpărătorilor.

Nu se poate aștepta de la guvernul Orbán să-și recunoască greșelile politicii economice promovate. Au tot amânat renunțarea la prețurile plafonate, până ce au găsit o soluție ”miraculoasă”.

Obligă marile lanțuri comerciale, care, cum afirmă guvernul, în înțelegere cu Bruxellesul se comportă ca niște speculanți, să facă ceea ce și până acum voluntar practicau, respectiv să organizeze acțiuni de reducere a prețurilor.

Nu e suficient ca cei incriminați să promoveze prețurile reduse în cataloagele lor săptămânale, de acum au obligația afișării prețurilor reduse pe afișe standard de culoare albastră și pe spațiile on-line, menționând că reducerea se datorează guvernului. (Prețul afișelor se suportă de comercianți).

Acum însă comercianții pot aplica tactica guvernului și la produsele cu preț redus pot maxima cantitatea ce poate fi cumpărată de o persoană.

Propaganda de succes a guvernului Orbán, respectiv că în urma măsurilor guvernamentale în decembrie rata inflației va fi cu o singură cifră, practic arată astfel: -în 2022 rata inflației anuale a fost 24%, cea a produselor alimentare de 44%, iar în 2023 rata inflației anuale va fi de 8%, a produselor alimentare de 19%.

Un exemplu concludent. Laptele cu 2,8% grăsime în cutie de carton în decembrie 2021 a fost de 203,94 forinți, în decembrie 2022 de 355,13 forinți, dacă totul va fi conform prognozei guvernamentale în decembrie 2023 va costa 423 forinți.

În promovarea propagandei de succes guvernul Orbán e imbatabil.

România

Coincidență interesantă, tot începând cu 1 august a intrat în vigoare ordonanța de urgență a guvernului care limitează pentru 3 luni la 20% adaosul comercial la 14 alimente de bază.

După modelul francez în prealabil au existat consultări cu reprezentanții marilor retaileri.

E corect că se are în vedere și se acceptă costul de producție al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe și indirecte, la care se poate aplica adaosul de 20%.

E o întrebare justificată dacă în practică aceasta va contribui la reducerea prețurilor sau mai degrabă cererea redusă din cauza inflației va obliga producătorii și comercianții să micșoreze prețurile pe o piață concurențială.

Sancțiunile de 100.000-2.000.000 lei pentru cei care nu respectă prevederile ordonanței sunt înfricoșătoare, dar am îndoieli că va fi eficient și operativ controlul Consiliului Concurenței (360 angajați inclusiv șoferii și secretarele), care nici nu sunt specializați în această direcție.

Posibil să se apeleze la Monitorul Prețurilor, introdus anul trecut de Consiliul Concurenței. Similar Oficiul Concurenței din Ungaria a introdus acum o lună un sistem de monitorizare a prețurilor la fel de ineficient.

Până primesc organele de control documentele justificative solicitate, în cazuri dubioase și le verifică, trec cele trei luni. Dacă totuși aplică o sancțiune, instanța care soluționează contestația o anulează, cum se întâmplă în majoritatea cazurilor și în prezent.

Apropierea alegerilor din anul următor justifică necesitatea luării unor măsuri pentru a salva aparențele.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...