Politică

Dacă inflația ar putea vorbi

Timp de douăzeci de ani inflația n-a constituit o problemă majoră. Șocul creșterii prețurilor în ultimii trei ani a creat o situație nouă, necunoscută pentru toată lumea.

Problema prețurilor scăpate de sub control trebuie cumva rezolvată.

Dacă inflația ar putea vorbi, ar spune premierilor ungar și român, rar și răspicat, să înțeleagă  amândoi:

-Băieți, eu sunt un fel de Covid, trebuie să vă obișnuiți cu mine, o perioadă bună vom trăi împreună. Nu există medicament miracol cu efect imediat.

Pregătirea economiei naționale, transformarea, modernizarea structurii sectorului energetic, în timp, va reduce simptomele.

Viktor, ” vaccinul tău împotriva inflației cauzată de sancțiunile anti-rusești” în cel mai bun caz e placebo. În realitate mă întărește, cum ți-a spus și Matolcsy, președintele Băncii Naționale a Ungariei.

E inutil să faci analogii forțate cu situațiile din războaiele mondiale, la noi nu există stare de război, economie de război.

Economia mondială a rămas în modul de funcționare al economiei de piață. Numai suporterii tăi cei mai fanatici pot crede că alții sunt răspunzători, nu tu, pentru faptul că am ajuns așa de puternic în Ungaria.

Marcel, ești premier doar de câteva zile, fii mai circumspect, mai prudent.

În primul rând nu ai o putere discreționară asupra legiuitorului, a administrației de stat și a instituțiilor de forță, cum are Viktor.

Nu poți rezolva prin forță probleme spinoase, nici n-ar fi de recomandat. Vezi greva celor din educație.

Nu te lua după exemplul privind reducerea prețurilor la produsele alimentare din Franța, sub presiunea ministrului economiei.

În primul rând, dacă va fi, va fi semi-voluntară, în al doilea rând, rezultatele se vor vedea ulterior.

Costul intervențiilor administrative în stabilirea prețurilor produselor alimentare în final oricum vor fi suportat de populație.

Băieți, vă întreb: -ce instrumente aveți, ca acele firme, în afara cercului vostru de interese, care devin nerentabile sau au probleme de cash-flow, să poată exista și lucra în continuare?

Aștept răspunsul vostru dat publicității. Până atunci rămân cu bine.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...