Politică

Diferențe esențiale

În România mulți admiră stilul de conducere al lui Viktor Orbán. Nu mă refer la conducerea autoturismului, nici la cei de aici care urmăresc exclusiv emisiunile televiziunilor pro-guvern. Mă refer la acei români, care venerează un premier puternic, capabil să-și impună voința în propria țară.

Bănuiesc, după Universitatea de Vară de la Tușnad de săptămâna viitoare vor fi și mai mulți.

”Pe nimeni nu lăsăm pe marginea drumului”

Așa sună renumita promisiune a premierului Viktor Orbán. Probabil acum nu se concentrează asupra problemelor salariaților din educație sau din sănătate, ci cum să ajute pe miniștrii, parlamentarii, europarlamentarii săi în dificultate.

Opinia publică din Ungaria cunoaște multe exemple.

Cel mai expresiv e cazul ministrului demisionar al justiției, Judit Varga, care probabil are responsabilitate în cazul de corupție în care subordonații săi au ajutat mafia executorilor judecătorești, din care făcea parte inclusiv locțiitorul său.

Soarta celor 1,4 miliarde de forinți dați mită e necunoscută, organele de anchetă nu cercetează.

Cel mai mare scandal de corupție din ultimul deceniu legat de FIDESZ a ajuns în instanță, unde avocatul inculpatului a solicitat audierea ministrului.

Ca să prevină audierea în instanță, Judit Varga a demisionat cu data de 31 iulie, iar de la 1 August a fost aleasă președintele comisiei parlamentare pentru UE și probabil va conduce lista Fidesz la alegerile din 2024 pentru Parlamentul European.

”E reacția firească în orice democrație consolidată a Europei”

Așa comenta premierul și președintele PSD Marcel Ciolacu demisia ministrului social democrat al muncii, Marius Budăi.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) cercetează de ce instituțiile din subordinea ministerului nu au controlat sau de ce au închis ochii în cazul neregulilor grave și abuzurilor din azilele de bătrâni din județul Ilfov.

Probabil în urma presiunilor politice și mediatice imense va demisiona și ministrul familiei, Gabriela Firea, care atât personal cât și prin soțul ei are conexiuni cu administratorii incriminați ai azilelor de bătrâni din Voluntari.

Astfel devine improbabilă candidatura ei pentru funcție de primar general al Capitalei la alegerile din anul următor. Consider că ea este ținta principală a campaniei politice și mediatice bine orchestrată.

Spre deosebire de Judit Varga, cei doi miniștrii români nu vor primi alte funcții, rămân la marginea drumului ca simplu deputat respectiv senator.

E ușor de observat că opoziția din România are spațiul de manevră și acces la mijloacele de comunicare în masă mult mai mare, decât opoziția din Ungaria.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...