Politică

Dacian Cioloș aut

În mod paradoxal, mass-media românească este mai mult preocupată de purtarea grobiană a copreședintelui AUR, George Simion, decât de demisia președintelui USR, Dacian Cioloș.

Una din motive. Mult mai mare audiență are un scandal politic grosolan, ilustrat cu imagini, care nu obligă cititorul sau telespectatorul la eforturi intelectuale deosebite, față de o analiză a cauzelor creșterii prețurilor carburanților, energiei. Circul politic continuă și în talk showurile televizate, unde participanții se manifestă în funcție de afinitatea politică.

Dintr-o dată devine urgentă modificarea regulamentului activităților din Parlament, stabilirea unor sancțiuni pecuniare mai aspre, care ulterior pot fi atacate de către delicvenți în instanțe și cazul se va termina la Curtea Constituțională sau la CEDO.

Sancțiunile pecuniare aspre nu constituie o soluție în aceste cazuri. S-a demonstrat și în Parlamentul Ungariei, unde președintele Kövér László a aplicat sancțiuni de zeci de mii de euro, fără folos.

Ar trebui ridicat nivelul  culturii dezbaterii politice, iar în acest scop partidele ar trebui să aibe criterii calitative la recrutarea și desemnarea candidaților pentru consilii locale și parlament.

Orice minune ține trei zile, dar în acest timp opinia publică nu se preocupă de alte probleme sensibile.

Revenind la împrejurările demisiei lui Dacian Cioloș. USR într-un an și jumătate a scăzut în sondaje de la 16% la 10%. Acum o jumătate de an au evaluat greșit situația și încăpățânarea lui Iohannis, au mizat totul pe o carte și au demisionat din coaliția guvernamentală. Nimeni nu i-au mai rechemat.

La congresul din Octombrie, cu o diferență minimă, Dacian Cioloș a fost ales președinte, dar situația partidului, cum era previzibil, nu s-a stabilizat. Puțini și-au putut închipui, că președintele partidului, cu serios background intelectual și politic francez, nu poate evalua corect situația în care a ajuns.

La congres a devenit vizibil faptul, că în Biroul Național nu dispune de majoritate, deci prin forță nu-și poate impune voința. Un lider politic care se respectă, atunci când a fost ales pe muchie de cuțit, începe cu îmbunătățirea poziției sale în interiorul partidului, înainte de inițierea unei reforme.

Adversarii săi, în frunte cu fostul copreședinte Dan Barna, sunt acei foști miniștri, care au simțit gustul puterii și doresc din nou să ajungă la bucate. Reformele preconizate de Cioloș, care prevedeau ”transparență și auditare a proceselor elective interne” ar fi împiedicat acest lucru.

Cioloș a apreciat că ultimatumul reforme sau demisia va avea căștig de cauză. S-a înșelat, nu mai putea da înapoi.

Situația USR-ului nu este deloc roză. Urmează un congres cu mai mulți pretendenți pentru fotoliul de președinte. Romanii în astfel de situații au apelat la triumvirat, dar acest mod de împărțire a puterii nu mai e la modă. Nici copreședinția USR PLUS nu a fost un succes.

În opoziție numai un partid cu conducere unitară, cu program coerent, ușor populist, se poate întări și crește în sondaje. Situația lor e îngreunată și de faptul că AUR a devenit cel mai puternic partid de opoziție, iar situația pe aceași platformă cu ei e sinucidere curată.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...