Politică

Congres UDMR cu miză sau fără miză

E foarte ușor să fie etichetat congresul UDMR de la sfârșitul săptămânii ca fără miză, ținând cont de faptul, că realegerea ca președinte a lui Hunor Kelemen, chiar dacă ar avea contracandidat, este sigură.

Evenimentul capătă importanță deosebită datorită multitudinilor de oportunități și a calității răspunsurilor, soluțiilor la problemele actuale.

Întrebarea cea mai importantă:

Va onora congresul UDMR cu prezența premierul Ungariei, Viktor Orbán ? După întâlnirea de vineri de la prânz cu papa Francisc, își va sacrifica o după masă participând la congres, sau îl va delega pe ministrul de externe ?

Ținând cont de uzanța de până acum, sunt invitați președinții partidelor din coaliția guvernamentală, premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Ar fi o excelentă ocazie, ca măcar verbal să se înțeleagă cu actualul și viitorul premier despre continuarea programelor Guvernului Ungar de sprijin economic acordat unor entități din România.

Prezența personală a lui Viktor Orbán ar influența major pregătirile Uniunii pentru alegerile din anul următor.

UDMR e capabilă de înnoire ?

Pandemia, războiul ruso-ucrainean au creat o situație nouă. Sunt necesare răspunsuri, soluții pragmatice, care să fie prezentate alegătorilor.

E imperios necesară activitatea vieții organizațiilor locale. Nu-i suficient rezultatul bun în activitatea guvernamentală, dacă acest lucru nu se conștientizează la alegători.

Sondajele de opinii sunt utile, dacă concluziile se aplică.

E mai importantă apărarea drepturilor minorităților concomitent cu rezolvarea problemelor lor economice și sociale, decât anti-propaganda LGBT, amenințarea cu războiul nuclear iminent, cu val migraționist.

Trebuie cântărit, dacă merită asigurarea unui loc sigur pe listele de candidați parlamentari UDMR pentru reprezentanții altor partide maghiare, care apoi timp de patru ani îngreunează activitatea Uniunii în Parlament.

În continuare e o problemă cardinală comunicarea.

E excelentă prestația ”one man show”  a președintelui Kelemen Hunor, dar nu e suficientă.

Lipsesc conferințele de presă tematice, cu mai mulți specialiști, dezbaterile publice, prezentări de opinii, chiar și diferite, cum sunt inclusiv membrii și simpatizanții UDMR.

Congresul va putea da răspunsuri, soluții și la alte probleme.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...