Politică

Viktor Orbán, AUR și maghiarii din România

E de înțeles că partidele europene de pe partea dreaptă a eșichierului politic încearcă să-și unească eforturile în speranța unei influențe mai mari. Unitatea produce majoritate. Acest slogan putea să motiveze participanții la consfătuirea organizată de partidul spaniol VOX, cu titlul ”Să apărăm Europa” (15 partide și-au trimis reprezentanții din 12 țări europene).

Participanții au adoptat o declarație, au convenit crearea la Bruxelles a unui birou de coordonare, dar ca la forumul similar din decembrie din Varșovia, nu au reușit formarea unui grup comun naționalist în Parlamentul European.

Norocul Partidului Popular European, cel mai numeros grup, că din cele 12 țări au participat doar doi premieri, Matheuz Morawiecki și Viktor Orbán, partidele celorlalți participanți nu sunt la guvernare în țările lor. Mai mult, Matteo Salvini și Georgia Meloni din Italia nu au participat nici la forumul din Varșovia, nici acum.

Aceste partide conservatoare de extremă dreapta au în comun doar naționalismul și antimigrația. În cazul altor teme, cum ar fi lupta împotriva corupției, situația din Ucraina, etc. au păreri divergente. Din această cauză nu reușesc formarea unui grup comun în Parlamentul European.

Pentru maghiarii din România constituie pericol real faptul, că o parte din punctele de vedere extremiste ale AUR plagiază retorica FIDESZ, mai precis nu ceea ce susțin, ci ceea ce fac (Viktor Orbán: ”Nu urmăriți ceea ce spun, fiți atenți la un singur lucru, la ce fac” – octombrie 2011).

Exemplu elocvent de duplicitate. În 2019 János Lázár, fost ministru al cancelariei lui Orbán, reprezentant proeminent FIDESZ, abătându-se de la poziția oficială, l-a comemorat la cimitirul din Kenderes pe Miklós Horthy, numându-l erou, adevărat patriot maghiar. În zilele noastre guvernul ungar își asumă din ce în ce mai curajos rădăcinile spirituale și ideologice din epoca Horthy.

Nu-i de mirare că recent conducătorii AUR în încercarea de reabilitare a mareșalului Ion Antonescu și a conducătorului gărzii de fier, Corneliu Zelea Codreanu, i-au inclus în rândul eroilor neamului, motivând că ”au făcut și fapte bune” (la fel ca Horthy).

Dă de gândit și ilustrează bine situația declarația copreședintelui AUR, George Simion, dată presei maghiare: ”Sunt Viktor Orbán al României, pentru că AUR și FIDESZ au aceași ideologie”.

Nu este chiar așa, dar sunt trăsături înrudite în ceea ce privește fabricarea unor inamici imaginari, respingerea diversității, apologizarea conducerii dictatoriale și tendințe de aplicare a acesteia din urmă.

Conducătorii AUR declară fățis că ar elimina publicațiile scrise și electronice catalogate ”toxice și false”. Ar întocmi o listă neagră cu aceste publicații, deoarece deocamdată nu au suficiente resurse financiare pentru a le cumpăra, a le face existența imposibilă sau a le fasona după modelul existent deja la FIDESZ.

Cu privire la creșterea capitalului electoral al lui AUR (1% septembrie 2020 – 20,6 % ianuarie 2022) sunt numeroase explicații, nu le detaliez.

Eventuala participare AUR la un moment dat într-o coaliție guvernamentală reprezintă pericolul cel mai mare pentru maghiarii din România. Atunci UDMR în opoziție degeaba ar protesta împotriva măsurilor care defavorizează comunitatea maghiară. Majoritatea ar motiva și ar exemplifica centralizarea, respectiv creșterea competențelor prefectului (împuternicit guvernamental în Ungaria) în dauna consiliilor locale, cu preluarea modelului FIDESZ.

Similar s-ar motiva zădărnicirea modernizării sistemului educațional, obstrucționarea punerii în aplicare a principiilor descentralizării și subsidiarității.

În ceea ce privește drepturile colective ale minorităților, în Parlamentul European, respectiv în Consiliul European puțină susținere s-a primit până acum. Dacă rămâne confruntarea Viktor Orbán – UE, va fi și mai greu obținerea unui sprijin.

AUR va putea îngreuna situația, utilizând modelul FIDESZ de suveranitate națională: ”Întăietatea dreptului european trebuie aplicată numai acolo unde UE are competență, și cadrul pentru aceasta este înscris în tratatele fondatoare ale UE”. Viktor Orbán cu acest argument a apărat decizia Tribunalului Constituțional din Polonia.

Chiar dacă, printr-o minune s-ar adopta o directivă UE cu privire la întărirea diversității culturale și lingvistice, aceasta neexistând în tratatele fondatoare, nu ar fi obligatoriu pentru statele respective, în logica de mai sus.

Atât FIDESZ, cât și coaliția opoziției, indiferent cine va câștiga alegerile parlamentare din aprilie, ar trebui să reflecteze serios atât la cele prezentate, la săpatul tranșeelor partizanatului politic care împarte în două tabere societatea, cât și la situația maghiarilor din România. E de reținut, că tranșeele sunt singurele creaturi de pe Pământ, a căror realizare se începe de sus.

În România UDMR are cel mai mult de reflectat și de făcut, mai ales cât timp este în coaliția guvernamentală.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...