Politică

Sfântul duh al serviciilor secrete

Marți, la ședința comisiei juridice din Camera Deputaților, for decizional, s-a întâmplat o minune.

După ce deputații coaliției guvernamentale au votat un amendament care interzicea folosirea înregistrărilor SRI în dosare de corupție, intempestiv s-a luat o pauză de câteva zeci de minute.

Probabil atunci a pogorât sfântul duh al serviciilor secrete și fără dezbateri, printr-o procedură fără precedent s-a produs răsturnarea de situație.

Care e problema cu această prevedere?

Pe înțelesul tuturor: -practica de până acum. Pe parcursul mai multor procese nici acuzații, nici avocații lor nu au avut posibilitatea verificării integralității înregistrărilor trecute la secret, originalitatea și legalitatea interceptărilor.

Influența nefastă a serviciilor, interesate într-un fel sau altul, asupra procurorilor și judecătorilor a constituit subiect de dezbateri în discursul public al ultimilor ani.

Despre modul cum au ajuns unele înregistrări înainte de proces la anumite organe de presă și cum a fost manipulată opinia publică, nu se vorbește.

Presa de cancan folosește din plin amănuntele picante din aceste înregistrări, cum s-a întâmplat recent în cazul dosarului de corupție de la Aeroportul Otopeni.

Persoanele nominalizate, dar care nu ajung să fie învinuite, în zadar încearcă să se dezvinovățească, în ochii celor care sunt de acord cu proverbul: ”nu e fum fără foc”.

Problema capitală o reprezintă lipsa unui control eficient al activității serviciilor secrete de către comisia permanentă a parlamentului.

Astfel puterea serviciilor secrete e nelimitată. Evenimentele ultimilor treizeci de ani poartă această amprentă.

Poziția UDMR

Parlamentarii Uniunii au făcut de data aceasta singurul lucru posibil ca membrii ai coaliției guvernamentale și s-au abținut de la votarea articolului.

Practic abținerea în acest caz este echivalentă cu vot împotriva.

Neîncrederea parlamentarilor UDMR, pe lângă cele prezentate, mai are un motiv specific.

În cazul traducerilor incorecte a înregistrărilor, interpretările eronate nu pot fi verificate, nici dovedite.

Eșarfa Zeiței Justiției alunecă de pe un ochi când serviciile secrete șoptesc.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...