Politică

Djokovic și politica

În înțelepciunea populară, cel mai deștept cedează. Fama (”zvonul public”) nu suflă o vorbă despre situația în care nimeni nu cedează.

Să analizăm aventura în Australia a lui Novak Djokovic, numărul 1 mondial în clasamentul ATP, cu 20 de titluri Grand Slam câștigate. Cunoscut fiind poziția sa antivaccinistă, a căutat cu orice preț să obțină a scutire la solicitarea vizei de intrare, deoarece eventuala câștigare a turneului, favorit fiind, ar fi sporit atât averea sa considerabilă cât și gloria sportivă.

La sosirea în Australia autoritățile i-au retras viza specială de intrare. Într-o situație similară un sportiv oarecare s-ar fi retras. Așa a făcut Renata Veracova, locul 80 mondial în clasamentul WTA.

Nu așa a procedat Djokovic. După ce avocații săi au câștigat contestarea impotriva anulării vizei, a părăsit carantina și s-a putut antrena. La anularea din nou a vizei de intrare, în urma intervenției politicului din ambele țări, Djokovic nu a avut cale de întoarcere.

În Australia în acest an vor fi alegeri. Ex-premierul Kevin Rudd califica expulzarea lui Djokovic direct ”o manevră de abatere a atenției”. Consideră că premierul actual Scott Morrison prin Djokovic vrea să demonstreze cât de mult e preocupat de situația pandemică a țării.

În Serbia, unica țară din Europa în care în parlament nu există opoziție, deoarece alegerile din 2020 au fost boicotate de majoritatea partidelor din opoziție, la 3 aprilie se organizează alegeri prezidențiale, parlamentare și locale la Belgrad. Președintele Aleksandar Vučić în pierdere de popularitate, ca un politicain versat, s-a grăbit să-l apere pe idolul Serbiei: ”Mă tem că urmărirea politică nemiloasă împotriva lui Novak va continua până când vor reuși să-l încrimineze cu ceva, deoarece se apelează la astfel de mijloace dacă nu-l pot învinge.”

Apelul final a lui Djokovic, cum era de așteptat, a fost respins de cei trei judecători prin hotărâre luată în unanimitate. Această soluție a convenit de minune celor două părți politice, fiecare atingându-și scopul.

Premierul Morrison a statuat exemplu. Autoritățile australiene nu fac excepții nici cu numărul unu mondial în tenis.

Președintele Vučić aprelând la corzi naționale (”Guvernul australian a făcut vânătoare de vrăjitoare, numai pentru că e sârb”), a obținut câteva procente de simpatie în cursa electorală.

Djokovic în declarația sa după finalizarea procesului a spus ceea ce trebuia să susțină de la început, că regretă decizia, dar va coopera cu autoritățile competente. Va trebui să achite și considerabilele cheltuieli de judecată.

Conform gurilor rele, faptul că 10 zile a stat în atenția presei mondiale, i-a convenit de minune. Eu sunt de părere, că unele informații devenite publice pe parcursul procesului pot fi jenante pentru el, întrucât subminează credibilitatea lui.

O nouă victorie în Grand Slam probabil va face uitat acest epizod în ochii suporterilor săi.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...