Politică

Premierul Marcel Ciolacu s-a rugat pe muntele Athos

Vestea, că premierul român Marcel Ciolacu de Bobotează și de Sf. Ioan (ziua lui onomastică) s-a rugat în mănăstirile statului monastic Republica Autonomă a Sfântului Munte, unde accesul femeilor nu este permis, a surprins pe multă lume.

A avut și are pentru ce să se roage, mai ales ținând cont de situația și perspectivele politice și economice ale României.

După mine, dacă ar mai exista Oracolul din Delphi, cu dictonul înscris în pronaos: ”Cunoaște-te pe tine însuți”, vizita ar fi fost mai potrivită pentru actuala situație.

Probabil de acea s-a rugat la Cel De Sus, deoarece cu ocazia vizitei în SUA de la începutul lui Decembrie nu a primit nici o indicație concretă în privința sa.

Pentru administrația americană și pentru conducerea NATO prezintă importanță ca în această parte a Balcanilor România să rămână insula stabilității. Din acest punct de vedere atât Ciolacu cât și Ciucă sunt persoane potrivite.

Pentru Ciolacu a rămas dilema de a candida sau nu la alegerile prezidențiale din acest an.

Dacă în urma insistenței colegilor din conducerea partidului, cu motivarea că un partid mare trebuie să aibă candidat propriu, acceptă nominalizarea, conform celor de până acum, va putea câștiga doar dacă în turul doi al alegerilor va avea contracandidat de la AUR.

În acest caz, așa cum s-a mai întâmplat în 2000, Iliescu contra Vadim, oamenii aleg ”răul mai mic”, deci pe el.

Dacă în turul doi Ciolacu se va confrunta cu candidat de la alt partid, sunt șanse mari să piardă, ceea ce însemnă pierderea președinției partidului și adio de la funcția de viitor prim-ministru (Sunt câțiva colegi care numai asta așteaptă).

Ciolacu are și alte două variante, cu riscuri mai reduse.

Dacă găsește o personalitate publică cunoscută, neafiliată niciunui partid, cunoscător de limbi străine, capabil și acceptat de liberali, succesul e garantat.

În varianta a doua, dacă PNL acceptă candidat comun, cu condiția ca propunerea să vină de la liberali, trebuie să obțină garanții, că noul ales președinte al statului va desemna reprezentantul social-democraților pentru formarea guvernului (Să nu se repete procedura utilizată de Iohannis în situația similară).

Lucrurile se complică deoarece PNL, sub pretextul unor economii bugetare dorește comasarea alegerilor locale cu cele prezidențiale, deoarece astfel, în cazul celor din urmă, se asigură o prezență mai masivă la urne.

În acest caz liberalii, care au mai multe organizații locale, vor fi avantajați față de cei de la AUR.

Pe neașteptate, eventuala procedură de desemnare a urmașului în cazul demisiei președintelui Consiliului European, Charles Michelle, e în favoarea liberalilor.

Ei speră, că conducerea Uniunii nici măcar provizoriu nu dorește să-l vadă pe Viktor Orbán în această funcție importantă, și îl va nominaliza și alege pe Iohannis.

În această situație Iohannis va demisiona și până-n decembrie președintele Senatului, Nicolae Ciucă va gira funcția de șef al statului. Acesta e încă un motiv, pentru devansarea alegerilor prezidențiale și comasarea cu cele locale.

UDMR, care nu se știe sub ce influență a propus comasarea celor două alegeri, întrucât nu are niciun interes direct la prezidențiale și până acum a lăsat la libera alegere a cetățenilor cu cine votează în turul doi, ar trebui să se concentreze pe întocmirea listei de candidați la europarlamentare și la o campanie adecvată, ținând cont de atitudinea duplicitară a Alianței Maghiare din Transilvania.

PSD trage de timp cât poate, măcar până la alegerile europarlamentare. Atunci se va vedea în realitate, nu pe baza sondajelor de opinii, de ce sprijin se bucură fiecare partid politic, ceea ce va determina mersul tratativelor ulterioare.

În cazul în care liberalii obțin un scor sub 20%, acesta va duce la înlocuirea lui Nicolae Ciucă și la părăsirea coaliției guvernamentale.

Va urma un guvern provizoriu, minoritar concomitent cu încercarea coagulării unor alianțe noi, ceea ce va îngreuna formarea unei coaliții guvernamentale după alegeri.

Aceste scenarii vor influența în mare măsură politica economică a țării pe termen mediu, deoarece legile care vor sta la baza reformei fiscale ar trebui votate în acest an, altfel se irosește încă unul.

Relația de nici cu tine, nici fără tine a partidelor din coaliție influențează negativ calitatea activității parlamentare și guvernamentale.

La mijlocul lunii februarie se dau publicității cifrele macroeconomice referitoare la 2023, care probabil cor conștientiza liderii partidelor, să nu sacrifice rezultatele obținute pe altarul promisiunilor electorale iresponsabile.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...