Politică

UDMR critică plagiatul guvernamental

Între 2004-2010, mai ales în preajma aderării României la Uniunea Europeană, deputații și senatorii UDMR, în Parlament și la talk-show-uri televizate, dădeau cu precădere ca exemple democrația, decentralizarea, manualele alternative și multe altele din Ungaria.

În aceste zile, liderii UDMR aflați în opoziție, critică în mod întemeiat hotărârile nedemocratice și contraproductive economic ale guvernului României.

Cum se justifică faptul, că în ultimul trimestru din 2023, nu prin rectificare bugetară, ci prin 99 hotărâri de guvern, evitând Parlamentul, s-au relocat în fondul de rezervă destinat acoperirii cheltuielilor urgente și neprevăzute, iar de acolo s-au distribuit 31,3 miliarde de lei pentru cheltuieli curente?

Astfel, fondul de rezervă a funcționat ca al doilea buget de stat din umbră -spuneau.

E inacceptabil și faptul, că din acest an impozitul pe venit nu ajunge sută la sută la autoritățile locale, ca până acum, ci o parte rămâne la Ministerul de Finanțe, respectiv în bugetul de stat, de unde guvernul distribuie după bunul său plac.

Premierul român ar putea replica: Domnilor, noi am preluat identic metoda practicată de ani de zile de premierul Ungariei, Viktor Orbán, mult stimat de maghiarii din România, iar împotriva procedurii nu au protestat nici cei cu dublă cetățenie.

Dacă un cârcotaș ar pune întrebarea poetică: -UDMR dacă ar mai fi la guvernare și atunci ar critica aceste hotărâri?

Probabil, dar ar fi fost mult mai potrivită părăsirea coaliției pentru astfel de motive, cu capul sus, dacă în guvern nu s-ar fi reușit împiedicarea lor, decât pentru faptul că în locul celor două ministere ar fi rămas eventual portofoliul culturii.

UDMR atunci s-ar fi bucurat de un imens respect.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...