Politică

E la modă suveranitatea

Pe plaiurile noastre politicienii pronunță din ce în ce mai des cuvântul suveranitate, care e promovat în discursul public.

Președinți de partide, lideri de opinie utilizează noțiunea pentru motivarea scopurilor lor ascunse sau declarate.

Atât în teorie, cât și în practică, suveranitatea trebuie apărată, așa cum fac acum ucrainenii, împotriva invaziei rusești.

Totuși există forțe politice, care conform teoriei, că cea mai bună apărare este atacul, în ”apărarea suveranității” lansează atac preventiv împotriva prezumtivului dușman.

Cu această tactică vrea să-i întreacă pe competitori George Simion, președinte AUR, care în pregătirea alegerilor din România din 2024, împreună cu mai multe partide mici, aproape inexistente, a format așa numitul Pol Suveranist.

Deviza: naționaliști, populiști, eurosceptici, filoruși și antivacciniști  uniți-vă!

Distrugeți din interior Uniunea Europeană, în posesia bine remuneratelor mandate de europarlamentar!

Conceptul suveranității (independența statului, dreptul exclusiv de a exercita autoritatea supremă politică) e prevăzut în primele două articole din Constituția României.

Cuvântul suveranitate în Legea fundamentală a Ungariei (Constituția din 2011), modificată de 11 ori, expressis verbis nu e prevăzut.

FIDESZ intenționează să completeze acest gol. După organizarea unei conferințe cu tema apărării suveranității, a anunțat inițierea unei legi cu această temă, care va prevedea înființarea unei autorități speciale, care va putea să verifice partidele politice, mass-media și organizațiile non-guvernamentale.

S-a organizat consultarea națională privind apărarea suveranității. 2024 va fi anul apărării suveranității, anunța Judit Varga fost ministru al justiției.

Conform practicii sale, Viktor Orbán cere aprobare națională ulterioară formală pe o hotărâre luată în prealabil, cheltuind câteva miliarde de forinți pe consultarea națională.

Formularele pot fi completate și online de maghiarii cu dublă cetățenie din afara Ungariei, adepți ai principiului suveranității marca V.O.

La întrebările din chestionar, tendențios formulate unilateral, în mod normal se poate bifa un singur răspuns, drept urmare rezultatul consultării e previzibil.

Bruxelles-ul e de partea războiului, dorește să fie eliminate: plafonarea prețurilor la serviciile publice de gospodărie comunală, limitarea dobânzilor la creditele populației, suprataxarea profitului excesiv.

Bruxelles-ul vrea să înființeze ghetouri de migranți în Ungaria, cheltuie fondurile care ar reveni de drept Ungariei pentru finanțarea Ucrainei, care nici n-ar trebui primită în Uniunea Europeană.

Principiul suveranității nu poate fi discutat, n-are legătură cu dependența energetică a Ungariei față de Rusia, cu exagerata îndatorare față de capitalul chinezesc, drept urmare pe această temă nu se justifică o consultare națională.

Viktor Orbán știe ce face, nu trebuie deranjat.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...