Politică

”Nu e important să fie adevărat, ajunge să se vorbească de mine”

Ascultând discursul lui Viktor Orbán la Universitatea de Vară și Tabăra Studențească ”Bálványos”, mi-am adus aminte de butada lui Zsazsa Gábor (Miss Hungary 1936, actriță de la Hollywood, Globul de Aur 1958): ”Nu e important să fie adevărat, ajunge să se vorbească de mine.”

La o dată bine aleasă, la începutul vacanței parlamentare, în fața unui auditoriu angajat, e plăcut să ții un discurs despre care să se vorbească.

E fără noimă să contrazici viziunea lui Viktor Orbán, să încerci să demontezi cu argumente pertinente jumătățile sale de adevăr, deși în mai multe cazuri, de exemplu prin fetișizarea PIB-ului greșește. (Marea Britanie nu mai este membră UE, deci în cazul comparației cu PIB-ul SUA acest lucru trebuie avut în vedere).

Petr Fiala este premierul Cehiei doar de două ani, nu a învățat încă faptul, că în cazul lui Viktor Orbán trebuie să fii atent la ceea ce face, nu la ce spune.

Ce face Viktor Orbán e foarte profesionist și rentabil pentru sine, familie, prieteni și FIDESZ.

De data aceasta l-a ajutat și MAE, ridicându-i mingea la fileu, permițându-i să marcheze puncte.

Ar fi fost suficientă invitația bine programată și acceptată a lui Marcel Ciolacu, care ar fi lăsat fără muniție pe ultranaționaliști și n-ar fi dat posibilitatea unor interpretări duplicitare a sintagmei ”unități teritoriale românești” și a unor ironii la adresa guvernului.

Se poate presupune că acțiunea MAE e de sorginte cotrocenistă, deoarece ultimele acțiuni ale lui Ciolacu demonstrează că se pricepe la PR. (Călătorește în străinătate cu avioane de linie, merge cu metroul la meci de fotbal, fără SPP-iști, nu stă în loja VIP.)

Opoziția din Ungaria degeaba îl acuză pe V.O. că nu suflă o vorbă despre problemele de acasă. Nici liderii din Ardeal și Partium nu-l întreabă cum rămâne cu programele de sprijin economic promise?

În general un lider politic, dacă nu este obligat, evită orice temă neplăcută, mai ales dacă nu are soluții concrete.

Referitor la discursul lui Viktor Orbán de la Bálványos, Coaliția Democratică din Ungaria a avut reacția adecvată, frapantă: ”Urăm tuturor vreme de vară și petrecerea plăcută a timpului”.

Dă de gândit faptul, că deși sloganul Universității de Vară ”Bálványos” a fost ”vremea păcii”, în discursul său de 47 de minute, V.O. doar o dată a pronunțat cuvântul pace, dar într-un context istoric, nu în legătură cu agresiunea Rusiei, ca să nu-l supere pe Putin.

În schimb a pronunțat de mai multe ori cuvintele confruntare, război. Așa arată vocabularul actual al ”premierului păcii”.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...