Politică

Tăcere grăitoare

Ministrul de externe al României. Bogdan Aurescu, la 15 noiembrie la invitația omologului său, Péter Szijjártó, a efectuat o vizită  la Budapesta, unde a fost primit și de Viktor Orbán, la Castelul Buda.

Apropoul vizitei l-a constituit aniversarea a 20 de ani de la semnarea parteneriatului strategic între cele două țări.

Ecouri din presa de aici și de acolo

Presa scrisă și electronică din Ungaria a tratat tangențial evenimentul, ca o știre, fără comentarii mai largi.

În schimb, presa de limbă maghiară din România, ce a mai rămas on-line din ea și mass-media românească au relatat pe larg subiectele prezentate la conferința de presă a celor doi miniștri de externe, cu trimitere la agenția de știri Agerpres.

Am verificat inclusiv pagina web a MAE (www.mae.ro/node/30147), unde un comunicat de presă relatează amănunțit subiectele abordate.

M-am uitat și pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, dar acolo nu figura nimic, nici măcar la categoria știri.

Pe facebook-ul personal al lui Péter Szijjártó apare înregistrarea video a conferinței de presă comună și indicarea celor trei domenii ale parteneriatului strategic:   

  • evitarea recesiunii economice
  • realizarea siguranței energetice
  • gestionarea valului migraționist

Repetitio mater studiorum est

Vorbește de la sine faptul, că deși Ungaria este pe locul 3 la import în topul partenerilor comerciali ai României, întâlnirea a avut un singur rezultat concret, promisiunea înființării la anul, la Budapesta, a Camerei de Comerț bilaterală româno-ungară.

Puțini își amintesc că la 26 februarie 2014 a avut loc prima întâlnire a reprezentanților nou înființatei Camere de Comerț și Industrie Ungaro-Română (ROcham).

Mai mult, înainte de aceasta, la 10 martie 2006 la Cluj-Napoca, în prezența ministrului comerțului de atunci, Iuliu Winkler și a președintelui camerelor de comerț și industrie, László Parragh, s-a înființat Camera de Comerț și Industrie Ungaro-Română Karpatia.

E mai bine de mai multe ori, decât nici o dată.

Despre ce nu s-a discutat, deși ar fi fost necesar.

Nu doresc să fac o analiză comparativă, să înșir ce apare pe site-ul MAE din România și ce nu relatează ministerul ungar.

Este mult mai important ce nu s-a discutat.

Deocamdată nu poate fi vorba despre ședințe comune ale celor două guverne (cu rezultate remarcabile în anii trecuți), deoarece ar trebui încheiate cu înțelegeri concrete.

Nu se constată progres în elaborarea și aprobarea unui acord bilateral între cele două guverne privind finanțările statului ungar a unor programe de sprijin ale agenților economici din Transilvania.

Rămâne consolarea, că măcar s-au întâlnit și au discutat.

Cu o zi înainte, la Bruxelles în pauza întâlnirii miniștrilor de externe din UE, Péter Szijjártó a declarat că nu poate dezbate rațional, pe bază de argumente solide, cu omologii din Uniune problematica războiului și consecințele acestuia asupra Europei.

Mi-am amintit de acel banc, în care un tip merge pe autostradă cu mașina și ascultă radioul. La un moment dat, la radio crainica anunță:

-Pe autostradă un nebun merge pe contrasens.
Tipul foarte enervat:
-Nu unul, sute, sute !!!

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...