Politică

Scrisoarea deschisă a lui Márki-Zay Péter

Mai bine mai târziu, decât niciodată, susține înțelepciunea populară. E valabilă și în cazul scrisorii deschise a lui Márki-Zay Péter, adresată maghiarilor de pretutindeni.

Ar fi fost mai oportună publicarea cu două-trei luni înainte, ar fi prevenit răspândirea unor știri false cu privire la intențiile opoziției unite.

Cunoscând partizanatul politic al imperiului mediatic guvernamental din Ungaria și obediența presei de limba maghiară din România, scrisoarea oricum n-ar fi primit publicitatea meritată.

E presupunere science-fiction, că de exemplu cotidianul Bihari Napló, care de săptămâni întregi preia exclusiv articole din Magyar Nemzet, din Magyar Hirlap și alte similare organe guvernamentale, respectiv publică doar postările pe facebook ale unor fanatici fani FIDESZ, politically correct ar prezenta scrisoarea deschisă a lui MZP.

În aceste condiții nu-i de mirare, că numai 61,8 la sută dintre maghiarii din Transilvania îl cunosc pe candidatul opoziției unite la funcția de prim-ministru din Ungaria, conform unui sondaj recent comandat de Fundația Eurotrans.

Revenind la scrisoare, mesajul este corect, fără echivoc, impresionant. În afara îmbunătățirii relațiilor maghiaro-maghiare, dorește progrese și în relațiile româno-maghiare.

În 2014 Viktor Orbán la Băile Tușnad a făcut cunoscut pentru cei de acasă tezele de bază ale preconizatei direcții iliberale.

Acum MZP de acasă transmite maghiarilor de pretutindeni la ce se pot aștepta, dacă opoziția unită câștigă alegerile.

Scrisoarea extinsă este o analiză retrospectivă și totodată, un capitol destinat maghiarilor de pretutindeni, din proiectul de program guvernamental al opoziției unite.

E o scrisoare care ar trebui să dea de gândit pentru UDMR, în spiritul democrației, al pluralismului și anticorupției. Din păcate, probabil nu va ajunge la majoritatea destinatarilor.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...