Politică

Falimentul serviciilor secrete sfârșitul Acordului Schengen?

Documentele strict secrete la care a avut acces cei de la Sky News, din care rezultă că organizația teroristă Hamas de un an de zile pregătea atacul împotriva Israelului, dovedesc falimentul total al serviciilor secrete israeliene.

Atacul terorist din 7 octombrie poate activa imami islamici extremiști, credincioși fanatici din întreaga lume, mai ales dacă Hamas obține succese încurajatoare pentru teroriști.

Consecința politică probabilă a atacului terorist ucigător din Israel va fi întărirea inclusiv în Europa a partidelor de extrema dreapta.

Orice refugiat din Orientul Mijlociu fără diferențiere va fi etichetat terorist.

În această accepțiune multe țări din Europa suspendă ”temporar” Acordul Schengen și reintroduc controale la graniță. Printre motive: războiul Israel-Hamas și posibile amenințări teroriste.

Înspăimântarea cu valul de imigranți va putea constitui tema principală în campania alegerilor europarlamentare.

Analizând atacurile teroriste din ianuarie și noiembrie 2015 din Franța, din 2016 și 2023 din Bruxelles, din 2017 din Barcelona și din 2020 din Viena, se poate constata că majoritatea autorilor aveau cetățenie europeană sau locuiau de mai mulți ani în Europa.

Indiferent de actualul val de imigranți, în Franța trăiesc peste cinci milioane de musulmani. În conformitate cu legea numerelor mari, evident că printre ei sunt extremiști fanatici cu documente legale, care ușor pot fi racolați.

Faptul că în Europa comit atentate unii teroriști despre care autoritățile au cunoștințe, dar care nu sunt neutralizați la timp, este eșecul serviciilor secrete.

Devine din ce în ce mai evident că înspăimântarea cu valul de imigranți în cazul unor guverne servește scopuri electorale.

Cel mai bun exemplu, recentul reales premier slovac Robert Fico, care în campania electorală utilizând metoda brevetată de Viktor Orbán, a promis ca prima măsură, reintroducerea unui control sever la granița ungaro-slovacă, pentru depistarea imigranților ilegali.

Doar după o zi a rechemat de pe frontieră sutele de polițiști și militari deoarece nu au prins nici un imigrant.

Încetinirea dezvoltării economice, în unele cazuri chiar stagnarea, a adus în situație dificilă unele guverne, care vrând să demonstreze forță și cochetând cu partidele de extremă dreapta încearcă să abată atenția opiniei publice de la inflație, de la măsuri restrictive.

Guvernele Austriei, Sloveniei, Cehiei, Franței, Germaniei, Italiei ulterior se vor confrunta cu cheltuielile suplimentare ocazionate de așteptările la granițe, care se ridică anual la cca 5-18 miliarde de euro.

Reintroducerea controalelor la granițele interne ale Uniunii, mai devreme sau mai târziu, va produce valuri de nemulțumiri, deoarece zilnic peste 3,5 milioane de persoane tranzitează aceste frontiere pentru a merge la muncă, la școală sau în vizită. 1,7 milioane de persoane trăiesc într-o țară din spațiul Schengen, trecând zilnic la locul de muncă din țara vecină.

Pentru restabilirea și păstrarea avantajelor spațiului Schengen Parlamentul European a elaborat propuneri concrete. Premisele punerii în aplicare a acestor propuneri sunt abordarea și acordul în comun la nivelul Uniunii, angajament și încredere reciprocă.

Acestea două din urmă lipsesc din atitudinea unor premieri, care consideră primordiale interesele și scopurile personale.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...