Politică

”Bâlciul deșertăciunilor” politice

În zilele trecute în viața politică internă și externă au avut loc unele evenimente care au ca sursă vanitatea politică. (În cazul partidelor numele de cod: doctrina).

Mai mult decât nimic,

este majorarea cu 12,5% a pensiilor, ceea ce nu acoperă inflația, decisă de partidele de guvernământ după două luni de discuții sterile. Unde a rămas majorarea cu 40%, votată în opoziție?

Confruntarea doctrinei liberale cu cea social-democrată a avut caracterul unor tocmeli la un bâlci, pentru repartizarea celor 15 miliarde de lei, sursa bugetară necesară pentru majorarea pensiilor.

În final toți competitorii, inclusiv Iohannis au cedat câte un pic. În realitate a fost o confruntare comunicațională, cine poate reprezenta mai bine grija față de pensionari și familiile în situații precare.

Alba-neagra cu viza Schengen

După ce câțiva reprezentanți ai unor țări au fluturat o posibilă opunere la aderarea României la spațiul Schengen, Comisia Europeană a anunțat că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) va fi ridicat pentru România, dar justiția va fi monitorizată mai departe în cadrul mecanismului uzual privind statul de drept.

Cu toate că în anumite situații aceasta poate fi mai dureroasă, deoarece poate condiționa acordarea fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept, se consideră că e un premiu de consolare pentru România, dacă în decembrie se amână discutarea aderării.

În acest din urmă caz, naționaliștii români vor acuza pe maghiari, în urma unei scrisori deschise adresată miniștrilor de externe din țările uniunii, de către Balázs Izsák, președintele Consiliului Național Secuiesc, în care solicită ca înaintea aprobării aderării, să se documenteze cu privire la respectarea drepturilor fundamentale ale omului, inclusiv a drepturilor minorităților din România.

Balázs Izsák ahtiat de publicitate, face acest demers în timp ce Hunor Kelemen la Budapesta cere ca Viktor Orbán să sprijine aderarea României la spațiul Schengen.

Fotbalul nu face politică, fularul da.

Vanitatea politică este prezentă și la Viktor Orbán. Nimeni nu poate crede, că la plecarea de acasă la un meci de fotbal a luat la întâmplare fularul incriminat.

Mai bine e să se agite un pic șefii guvernelor vecine, oricum nu-l mai iau în serios, vezi declarațiile croate respectiv austriece, decât să se ocupe presa permanent de nemulțumirile crescânde ale populației din Ungaria.

Astfel poate primi de la premierul fiecărei țări vecine, câte un fular în culorile naționale respective, cum s-a întâmplat joi la reuniunea V-4, din partea primului ministru slovac.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...