Politică

Lumea-ntreagă e o scenă…

W. Shakespeare susținea că ”Lumea-ntreagă e o scenă…”. Această remarcă de patru secole este valabilă inclusiv referitor la Uniunea Europeană.

Pe scenă dansul păunului

Viktor Orbán joacă dansul păunului după o nouă coreografie, în vederea obținerii de la UE a celor 7,4 miliarde de euro, blocate din cauza preocupărilor legate de statul de drept.

În timp ce la Belgrad, în stilul său cunoscut blamează conducerea Uniunii și critică sancțiunile împotriva Rusiei, pe care și el le-a votat, reprezentanții săi, (Navracsics, Varga) încearcă din răsputeri să-i convingă pe șefii de la Bruxelles că guvernul ungar a învățat lecția și va respecta toate condițiile impuse.

Parlamentul European joacă rolul polițistului dur, care veghează la respectarea principiilor statului de drept.

Comisia Europeană în rolul polițistului înțelegător a deblocat cele 6 miliarde de euro din fondul de reconstrucție și a acordat unrăgaz de câteva luni pentru înfăptuirea reformelor la care s-a angajat Ungaria pentru deblocarea celor 7,4 miliarde de euro. Mai mult, a lăsat decizia finală în seama Consiliului UE.

Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, s-a alăturat dansului păunilor și a anunțat de pe acum viitorul veto polonez în cazul sancționării Ungariei. E de înțeles, deoarece și ei sunt în situație similară și speră în reciprocitate.

Dansul păunului la opoziție

Coaliția Democrată (DK) a format primul guvern din umbră din istoria Ungariei. Prim-ministru din umbră Klára Dobrev, soția lui Ferenc Gyurcsány, a și prezentat membrii cabinetului.

Partidele din opoziție, în letargie după înfrângerea catastrofală la recentele alegeri parlamentare, nu reușesc să-și revină.

Ei nu pot nici înghiți, nici scuipa broasca numită Gyurcsány, președintele celui mai important partid din opoziție (DK). Drept urmare rămâne relația de tipul:-nici cu tine, nici fără tine.

”Divina comedie” la București

Teatrul românesc a fost și este renumit, cel politic mai ales. Cu un an, doi în urmă a fost de neconceput marea coaliție PSD-PNL. Acum președinții lor sunt convinși și declară răspicat că va rezista coaliția până-n 2024. (Dacă și Iohannis vrea).

E drept sunt unele voci disonante, ca a tinerilor liberali sau a fostului premier Câțu, dar acestea sunt acoperite de necesitatea gestionării corespunzătoare a crizei energetice și a inflației crescânde.

Declarația fostului ministru al educației, profesorul universitar Andrei Marga, în legătură cu condițiile încheierii războiului ruso-ucrainean, pentru moment a perturbat monotonitatea politicii externe, dar repede s-a restabilit ordinea.

Rămâne nesiguranța, îngrijorarea în legătură cu traversarea lunilor de iarnă.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...