Economie

Prezentare de modă: prețuri plafonate

În Europa din cauza prețurilor crescute ale energiei, din ce în ce mai multe țări decid plafonarea într-un fel, sau altul, a prețului gazelor și curentului electric.

Guvernul ungar deschizător de drum

La mijlocul acestei luni se împlinește un an de la plafonarea pe o perioadă de cel puțin trei luni a prețurilor benzinei și motorinei.

La vremea respectivă nici pomeneală de războiul ruso-ucrainean la care acum se referă cu predilecție narativa guvernamentală.

La alegerile parlamentare din acest an și-a dovedit rentabilitatea plafonarea prețurilor unor produse alimentare începând cu 1 februarie 2022, FIDESZ obținând o victorie confortabilă de două treimi.

Despre eficiența introducerii prețurilor plafonate, respectiv despre urmările nefaste ale acestui amestec statal în economia de piață am scris aici.

Fără doar și poate, astfel mass-media guvernamentală poate trâmbița că ”toată Europa ne copiază”. În schimb guvernul nu suflă o vorbă de ce devalorizarea forintului este cea mai puternică în UE, iar creșterea inflației este a patra cea mai mare.

Conducătorii economiei nici nu vor să se gândească la ce se va întâmpla când vor renunța la plafonarea prețurilor, cât va crește inflația. Trebuie rectificat bugetul de stat adoptat pe 2023, afirmă ministrul de finanțe, dar totul depinde de Viktor Orbán și de primirea fondurilor europene.

Germania: frâna prețurilor la gaze și energie (Strompreis-Bremse)

Din pachetul de 65 miliarde de euro, pentru a atenua creșterea costurilor cu energia, invidiat de țările partenere, dar și condamnat pentru avantaj neconcurențial, familiile și firmele mici și mijlocii primesc la un preț preferențial o cantitate prestabilită din consumul de energie electrică.

Guvernul german acum intenționează să plafoneze similar și prețul gazelor.

Conform proiectului soluția ar fi tariful de bază pentru populație, în esență plata a 75% din consum la acest tarif. Peste acest consum diferența se va plăti la prețul pieței, astfel se va impulsiona economisirea.

Poate că cele 65 miliarde de euro nu vor fi suficiente, dar începutul e mai mult decât promițător. Sursa bugetară: impozitarea suplimentară a firmelor care obțin profit deosebit de mare în urma producerii altor surse de energie mai ieftine decât gazul.

Guvernul României nehotărât

Similar celui care la o prezentare de modă vede multe lucruri deosebite, dar nu se poate decide care i-ar sta lui bine, aparent și guvernul român se confruntă cu această dilemă.

În realitate problema e că nu poate rezolva acea ecuație cu mai multe necunoscute, în care nu s-a decis procentul de majorare al pensiilor și nici consecințele eliminării pensiilor speciale.

Astfel e greu de calculat cât rămâne pentru compensarea în cazul plafonării prețurilor la gaze și energia electrică concomitent cu păstrarea echilibrului bugetar.

Din acest motiv întârzie trimiterea la Parlament a proiectului legii bugetului de stat pe 2023.

Din păcate unii furnizori de gaze sau de energia electrică, în așteptarea intervenției statului, amână trimiterea facturilor și anunțarea noilor prețuri, provocând nesiguranță populației.

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...