Politică

Demagogia partidelor și a baronilor locali

În Ziua Internațională Anticorupție (9 decembrie), în presă a apărut știrea conform căreia partidele coaliției guvernamentale au decis ca partidul care deține funcția de președinte al consiliului județean să dea și prefectul. Se putea alege și varianta opusă, dar premierul Ciucă rapid, cu hotărâre militărească a purces la validarea înțelegerii.

Cum se cunoaște, din acest an prefectul, care la nivel județean asigură respectarea legilor și a celorlalte acte normative, nu mai este înalt funcționar public, apolitic, ci demnitar public numit de premier. Această schimbare a fost motivată de frecventa eludare a criteriilor statutului funcționarului public.

Unii consideră că acum, având posibilitatea și puterea necesară, pot opera cu cărțile pe față. Acei președinți ai consiliilor județene, respectiv primari ai orașelor mai mari, care în consiliul local dispun de o majoritate de peste cincizeci la sută asigurată de partidul din care fac parte, de multe ori se comportă ca adevărați ”baroni locali”.(Tot respectul pentru excepții). Ei solicită cel mai vehement ca să aibă prefect propus de ei, amenințând chiar și conducerea partidului.(Vezi județele Bihor, Cluj, etc.).

Motivul este evident. Instituția prefectului verifică legalitatea hotărârilor consiliului local. În cazul consiliilor locale în care președintele, respectiv primarul dispun de o majoritate confortabilă, sub deviza disciplinei de partid obligatorie, toate proiectele de hotărâre se aprobă, chiar dacă unele nu respectă toate prevederile legilor sau actelor normative în vigoare.

La drept vorbind, prefectul poate retrimite hotărârea consiliului local pentru reanalizare sau în final, ataca în contencios administrativ. Dar ”prefectul preferat” nu face așa ceva. Cei care sunt nedreptățiți nu au altă soluție, decât  calea anevoioasă a instanțelor judecătorești.

Astfel cercul se închide. Practica lucrurilor confirmă axioma conform căreia puterea necontrolabilă este răsadnița corupției. Permite servirea unor interese personale în numele interesului public.

Unde este acum lupta împotriva corupției aclamată de toate partidele politice?

Principiul democratic ”limitări și echilibre” (checks and balances) se solicită numai în opoziție și se uită la putere?

Lakatos P.

Newsletter
Loading

V-ar putea interesa și...

Articole populare...